Na tehničkom pregledu 60 posto neispravnosti kod kočionih mehanizama

U cilju povećanja sigurnosti saobraćaja u Federaciji BiH predsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila FBiH Haris Muratović istaknuo je jučer na sjednici tog udruženja da se prema podacima Instituta za privredni inženjering Zenica, iz 2017. godine od ukupnog broja nepravilnosti na vozilima na tehničkim pregledima 60 posto odnosi na kočioni mehanizam, te ovjes i točkove.

Navedeno Udruženje okuplja uvoznike i dilere novih motornih vozila, koji posluju po pravilima fer tržišne utakmice, redovne su platiše obaveza prema državi i zapošljavaju veliki broj radnika.

Podršku radu Udruženja dali su prisutni predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Sastanak je održan sa ciljem da se prezentiraju dosadašnje aktivnosti, predstave ciljevi i da se sa prisutnim predstavnicima institucija pokušaju iznaći načini za rješavanje problema tog sektora, te pokrenu inicijative za izmjene zakonskih i podzakonskih akata koje bi dovele do smanjenja nivoa sive ekonomije, efikasnije administracije i samim tim, boljeg rada sektora.

Realizacijom postavljenih ciljeva Udruženja, kako je istaknuto smanjio bi se broj nesreća na cestama, smanjila zagađenost zraka i stvorila zdravija životna okolina, osigurao priliv više sredstava u budžete u BiH, te ispunjavali uvjeti za prijem u EU (smanjenje C02 emisija i sl.)…

Pročitajte...