Na TK uskoro vakcine protiv HPV-a

Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila inicijativu koja predviđa da se u kalendar imunizacije uključi dobrovoljno vakcinisanje djevojčica protiv Humanog papiloma virusa – HPV. Mirela Trepanić Grbešić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona koja je podnijela inicijativu, smatra da je ovo značajan problem na čijem rješavanju se hitno mora raditi.

Zastupnica Mirela Trepanić Grbešić, ističe da je u entitetu Fedreacija BiH sve veći broj žena oboljelih od raka grlića materice, a posebno zabrinjava trend povećanja oboljenja kod mladih žena i djevojaka u Tuzlanskom kantonu. Oko 90% slučajeva raka grlića materice je izazvano određenim tipovima humanog papiloma virusa. Ovaj tip raka nema simptome u ranim stadijima i promjene na grliću materice se mogu otkriti na vrijeme tek redovnim ginekološkim pregledima i Papa-testom.

– Sedmično u BIH umru u prosjeku tri žene od karcinoma grlića maternice, a to je poražavajuće iz razloga što je taj karcinom sto postotno se može izliječiti ukoliko se na vrijeme otkrije. Dakle, sve žene trebaju vršiti redovne ginekološke preglede. S druge strane Škotska je potpuno prevenirala pojavu karcinoma.

To su uspjeli zahvaljujući HPV vakcini, koju dobrovoljno mogu primiti djevojčice od 9 do 12 godina. Zemlje u okruženju, kao što je Hrvatska, već 10 godina imaju ovaj program prevencije dobrovoljnog vakciniranja djevojčica.

– Ako ne možemo da uvedemo u obavezan sistem vakcinacije i imunizacije, da makar bude neobavezna i dobrovoljna i da ne čekamo FBiH, nego da to pokrenemo na nivou TK. KS je krenuo u tom pravcu i mi u TK smo, također, krenuli u tom pravcu.

Zastupnica Trepanić Grbešić smatra da je nužno da inicijativa bude usvojena i na nivou Federacije BiH, na čemu će raditi kao delegatkinja Doma naroda FBiH te u korelaciji sa kolegama u Predstavničkom domu FBiH.

Pročitajte...