Na Trgu slobode u Tuzli iftarilo 2000 osoba

Na tuzlanskom Trgu slobode sinoćje upriličen iftar za oko 2000 osoba, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla, a u okviru programa Ramazan u Bosni koji organiziraju Muftijstvo tuzlansko, MIZ Tuzla i Behrambegova medresa u Tuzli.

Glavni imam MIZ Tuzla Ahmed ef. Huskanović izjavio je da je ovaj veliki iftar jedan od načina da se Tuzli pokušaju vratiti njeni običaji i tradicija, da se ožive na jedan moderan način.

– Ovaj događaj je radost za sve nas, koji postimo i koji možemo doći ovdje. Osjećamo da je naš grad otvoren za sve, pozvali smo i postače i nepostače, muslimane i nemuslimane, želimo podijeliti radost sa našim sugrađanima – kazao je eh. Huskanović.

Dodao je da je u organizaciji ovoga  iftara učestvovalo mnogo ljudi, uz pomoć gradskih i kantonalnih preduzeća, vlasti, vjerskih institucija, istaknuvši ulogu džamata i mladih koji su obavili veliki posao.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, zahvalivši Muftijstvu tuzlanskom, Medžlisu IZ Tuzla i Begrambegovoj medresi kao organizatorima ovog iftara, kazao je da je gradska vlast punim kapacitetom podržala ovaj događaj.

Smatra da je zajednički iftar veličanstven događaj zajedničke večere svih građana na trgu, mjestu jednakosti.

– Ovaj iftar doživljavam kao da večeramo za jednim stolom – kazao je, poručivši da je dobro da ljudi svakoga dana budu dobri jedni prema drugima, a pogotovo u ramazanu.

Manifestaciju Ramazan u Bosni sinoć je otvorio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a trajati će šest večeri, od 3. do 5. i od 15. do 17. juna. Predviđen je raznovrstan program uz eminentne goste.

Pročitajte...