Na UKC-u Tuzla obilježen svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

26. mart obilježava se kao svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije. Ljubičasti dan kako ga još zovu prilika je da se o ovoj bolesti govori još više i osvjesti stanovništvo o svim poteškoćama koje ona nosi. Obilježen je danas i ispred Plave bolnice UKC-a Tuzla dijeljenjem balona, cvijeća, promotivnog materijala o ovoj bolesti, naravno u ljubičastoj boji.

Novinar: Dino Dropić

Ljekari Klinike za neurologiju UKC Tuzla, uz poštivanje epidemioloških mjera obilježili  su Dan podrške oboljelim od epilepsije. Današnji dan u svijetu se obilježava i  kao Ljubičasti dan, zbog čega su i tuzlanski ljekari dijelili ljubičaste balone, cvijetove i promotivni materijal pacijentima i kolegama. Sve u cilju pružanja podrške osobana koje vode bitku sa epilepsijom.

“Mi dakle imamo niz akcija pri obilježavanju ljubičastog dana. Nažalost prošle godine to nismo mogli da uradimo zbog pandemije. Ove godine smo uspjeli barem jedan segment da bude mada će biti obilježeno i u udruženju roditelja onesposobljene djece i u nekim osnovnim školama na neki simboličan način. Mi smo sad uključili kliniku za pedijatriju poslali da se obilježi, da se djeci podijele baloni, čokoladice. Inače u sklopu obilježavanja ljubičastog dana mi organizujemo predavanja u osnovnim i srednjim školama gdje naši mladi ljekari idu i drže predavanja o epilepsiji o načinu kako pružiti prvu pomoć kod epileptičkog napada”, istakla je prim. dr. Larisa Kovačevic šef odjeljenja opšte neurologije Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Klinika za neurologiju UKC-a i Udruženje neurologa TK  svake godine organizuje niz aktivnosti povodom ovog značajnog dana. Međutim, zbog pandemije koronavirusa ove kao i prethodne godine, one su im ograničene. Ipak na ovaj skroman način, trude se da budu uz pacijente, pokažu im empatiju i na ovaj način osvijeste stanovništvo TK o ovoj bolesti,  ali i šire.

Pročitajte...