Na UKC-u uskoro testiranje na Covid-19 i na lični zahtjev

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspjeli su epidemiju korona virusa održati pod kontrolom. U covid bolnici bilo je hospitalizirano 25 pacijanata, a čak i kada se virus počeo širiti među zaposlenicima uspješno su odgovorili zadatku. Iako već 19-ti dan u TK nema pozotivnim na covid-19 na UKC-u se pojačano vrši testiranje, a kreće se i u izgradnju intenzivne njege na Zaraznom odjeljenju i poduzimanju dodatnih mjera na suzbijanju širenja epidemije.
Kako bi suzbili širenje koronavirusa nadležni u Tuzlanskom kantonu počeli su masovnije testirati, a proširili su kriterije prema kojima biraju potencijalne osobe koje podvrgavaju testiranju. S obzirom na to da se ukazala potreba većeg broja građana za testiranje za vlastite potrebe u cilju ulaska u zemlje Evropske unije, Krizni štab ministarstva zdravstva TK donio je odluku da se Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli dozvoli komercijalizacija. Direktor UKC-a Vahid Jusufović potvrdio je da bi se testiranja u dogledno vrijeme mogla početi naplaćivati za građane koji nisu osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, a vraćaju se u zemlje Evropske unije, poput Austrije, Njemačke i Slovenije, u kojima imaju radni angažman.
Direktor UKC-a tvrdi da do danas nijednoj osobi na UKC-u nije naplaćeno testiranje, istaknuvši da ovoj zdravstvenoj ustanovi nije u cilju da zarađuje novac na osnovu potreba građana. Kaže kako bi bilo nezgodno naplaćivati testove građanima koji imaju osiguranje u Tuzlanskom kantonu, a na svoj lični zahtjev žele biti testirani. No, u tom slučaju teret troškova, koje nije ni malo jeftino, pada na UKC ili Zavod zdravstenog osiguranja. Tačnost informacije da će samoinicijativno testiranje koštati 150 KM, a koju su prenijeli brojni mediji, direktor Jusufović nije mogao potvrditi.
Od pojave koronavirusa na području Tuzlanskog kantona u drugom planu je ostavljena priča o sezonskoj gripi, koja je na području kantona i ove godine bila aktivna. Od kraja novembra pa do početka marta ove godine, usljed komplikacija od sezonske gripe na UKC-u Tuzla umrlo je 12 osoba svih uzrasnih kategorija. Stoga će se preko ljeta posebna pažnja posvetiti izgradnji intenzivne njega pri Zaraznom odjeljnju. Tako bi UKC trebao spremno dočekati jesen koja sa sobom nosi rizik od sezonske gripe ali i Covid infekcije.