Nacrt Statuta Grada Gradačac predviđa povećanje broja vijećnika

Gradsko vijeće u Gradačacu je usvojilo Nacrt Statuta Grada, koji predviđa izmjene u načinu izbora povjereništva u mjesnim zajednicama, te status predsjedavajućeg vijeća. Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca ove godine, u kojem je evidentan suficit.

S 21 glasom ZA vijećnici Gradskog vijeća u Gradačcu danas su podržali Nacrt Statuta ove lokalne zajednice. Obavezu usvajanja Statuta dobili su nakon što je Gradačac dobio status grada. Nakon današnje sjednice GV Nacrt ide u javnu raspravu, koja će trajati 45 dana.

– Rasprava je pokazala određena različita mišljenja po pitanju određenih tema koje obrađuje Statut – kaže Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Očekivanja su da konačna verzija Statuta Grada bude usvojena do ljeta, kako bi se prestao primjenjivati Statut općine. Najznačajnije izmjene koje previđa Nacrt Statuta, tiču se izbora za organe mjesnih zajednica, kojih u Gradačcu ima 36.

– Dosadašnja praksa neposrednih izbora se pokazala kao neefikasna, jer mi imamo više od pola mjesnih zajednica u kojima nisu provedeni izbori i gdje su imenovana povjereništva – ističe Hajrudin Mehanović, predsjedavajući GV Gradačac.

Veliku diskusiju je izazvalo i rješenje koje se odnosi na radno-pravi status predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Dosadašnji Statut je predviđao da predsjedavajući bude profesionalno imenovan na tu funkciju, a Nacrt Statuta ostavlja mogućnost da predsjedavajući GV tu funkciju obavlja volonterski.
Novi Statut planira i da u GV umjesto dosadašnjih 30 vijećnika, bude njih 31, a da se taj vijećnik bira iz reda ostalih. Vijećnici u Gradačcu danas su usvojili i Izvještaj o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca ove godine, u kojem je utvrđen suficit od 2,2 miliona KM. Razmatrani su i izvještaji nekoliko javnih preduzeća, kao i Izvještaj o radu GV za prošlu godinu.