Najbolja fotografija”Tomo Trojak” za Aleksandra Čavića

Fotografija nazvana “Deda” banjalučkog autora Aleksandra Čavića proglašena je  najboljom sportskom fotografijom u Bosni i Hercegovini na izboru za najbolju fotografiju “Tomislav Trojak” upriličenom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Ova fotografija prikazuje sliku starijeg atletičara na banjalučkom polumaratonu koji je istrčao dionicu od 21 kilometar u roku od tri sata i 20 minuta, a na njoj se vidi radost učesnika i svih prisutnih koji su ga dočekali na cilju.

Drugo mjesto i posebno priznanje dodijeljeno je Jasminu Hadžiću iz Zenice za rad “Džekson pogađa”, koji je nastao na stadionu Grbavica, kada je Edin Džeko postigao gol na utakmici sa Sjevernom Irskom za pobjedu Bosne i Hercegovine.

Treće mjesto podijelili su Jelena Đurđević iz Banje Luke, koja se takmičila s fotografijom snimljenom tokom utrke kajak čamaca i Goran Lončar iz Tuzle, koji je prilikom takmičenja u ritmičkoj gimnastici snimio fotografiju “Obruč i ja”.

Stručni žiri u sastavu Robert Andrejaš, Nedim Ćudić i Ahmet Bajrić ocjenjivao je 40 radova pristiglih na konkurs, a Andrejaš tvrdi da su bh. fotoreporteri koji se bave i sportskom fotografijom donijeli odlične fotografije.

Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini “Tomislav Trojak” organizira Udruženje građana “Centar kreativnih aktivnosti” iz Tuzle, a takmičenje je nazvano po istaknutom bh. fotografu koji je preminuo 2015. godine, a tokom bogate karijere pratio gotovo sva dešavanja u Tuzli i BiH.

Najviše je volio sportsku fotografiju, a naročito je bio ponosan na one koje je snimio tokom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, kao i one iz 1989. godine u Firenci, kada su košarkašice tuzlanskog “Jedinstva” postale evropske prvakinje.

Predsjednik “Centra kreativnih aktivnosti” Nedim Salaharević kazao je da osim što je cilj manifestacije da se Tomislav Trojak ne zaboravi, nastoji se sportskoj fotografiji dati mjesto koje joj pripada jer su trenuci sa sportskih terena dragocjeni.

Izložba fotografija će nakon  proglašenja najboljih biti premještena u SKPC “Mejdan”, mjesto gdje je Trojak gotovo svakodnevno boravio i radio, saopćeno je  iz Udruženja građana “Centar kreativnih aktivnosti”.