Najbolji sportista Tuzle za 2020. godinu je Alen Ovčina

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Rukometaš tuzlanske Slobode i standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine Alen Ovčina, proglašen je za najuspješnijeg sporistu Tuzle za 2020.godinu, na tradicionalnoj manifestaciji koju je organizovao Sportski savez Grada Tuzla.

Alen Ovčina je u 2020.godini bio jedan od ključnih pojedinaca koji su sa Rukometnim klubom Sloboda osvojio titulu pobjednika Kupa Bosne i Hercegovine, prvo trofeja jedne ekipe iz crveno – crne porodice nakon oko 20 godina. Osim toga, bio je neizostavan dio rukometne reprezentacije BiH, koja je u prošloj godini igrala prvo istorijsko Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Austriji i Norveškoj, te je jedan od rijetkih igrača koji su uz pomenuto takmičenje igrali i Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015.godine. To je bilo dovoljno da ga žiri 61.manifestacije Izbora Izbor sportiste godine Grada Tuzle za 2020.godinu proglasi najuspješnijim.

Kada je riječ o kategorijama i uručenim nagradama, za najuspješniju seniorku je proglašena članica Karate kluba “Do” Stefani Krešić, druga je bila teniserka “Nes”-a Nefisa Berberović, a treći atletičar Slobode Rusmir Malkočević.
Atletičar „Slobode – Tehnograd“ Edhem Vikalo je najuspješniji sportista do 18 godina iz oficijelnih olimpijskih i ostalih sportova. Drugo mjesto je pripalo Irmi Jukić iz Kluba ritmičko sportske gimnastike “Sloboda” Tuzla, dok je treći teniser “Slobode” Denijal Muminović.

Najuspješniji junior do 18 godina iz prepoznatih olimpijskih i ostalih sportova je Armin Halilović iz Icon jiu jitsu team – “Sloboda” Tuzla.

Najuspješniji kadeti iz oficijelnih olimpijskih sportova do 16 godina za 2020. godinu su Amila Bećirović iz Kluba ritmičko sportske gimnastike “Sloboda” Tuzla i Irna Muhanović iz Kluba borilačkih sportova “Tuzla“ Tuzla kao treće, atletičaka “Slobode” Nejla Kamerić je bila druga, dok je prvi Arnel Hučić iz Bokserskog kluba “Sloboda”.

Ramiz Lupić iz Icon jiu jitsu teama “Sloboda” je najuspješniji seniori prepoznatih olimpijskih i ostalih sportova. Najuspješniji sportista prepoznatih paraolimpijskih i ostalih sportova je Boris Kasumović član Karate Kluba “Student” Tuzla, a najuspješniji sportista oficijelnih paraolimpijskih sportova je Mirela Ramić – Streljački invalidski klub „Tuzla“.

U kategoriji najuspješnijih ekipa oficijelnih olimpijskih sportova, treće mjesto zauzeli su KBS Tuzla i Atletski klub “Sloboda Tehnograd” Tuzla, drugi je Biciklistički klub “Zmaj od Bosne”, a prvi Rukometni klub “Sloboda” i Karate klub “Do” iz Tuzle. Streljački invalidski klub „Tuzla” je najuspješnija ekipa oficijelnih paraolimpijskih sportova, dok je najuspješnija ekipa prepoznatih olimpijskih sportova Icon jiu jitsu team “Sloboda” Tuzla.

Anto Krešić iz Karate kluba “Do” je najuspješniji trener u kategoriji najuspješniji treneri oficijelnih olimpijskih sportova. Drugi je Davor Kadić iz Rukometnog kluba “Sloboda”, a treći trener biciklista “Zmaja od Bosne” Hajrudin Trle.

Najuspješniji trener prepoznatih olimpijskih i ostalih sportova je Mirza Karač iz Icon jiu jitsu teama “Sloboda” Tuzla, a u kategoriji najuspješniji trener oficijelnih paraolimpijskih sportova je Mirsad Hasić – Streljački invalidski klub „Tuzla“.
Najuspješniji sportski radnik je Emir Osmanović iz Rukometnog kluba “Sloboda”.

Nagradu za životno djelo Sportski savez Grada Tuzla ove godine posthumno dodijeljuje Sakibu Malkočeviću, nekadašnjem fudbaleru, kapitenu i treneru Fudbalskog kluba Sloboda, jednom od najuspješnijih selektora Bosne i Hercegovine ikada, a koji je preminuo prošle godine.

Posebno priznanje posthumno je dodjeljeno Radetu Šimiću, koji je izgubio život u nesreći na planini Prenj. Bio je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, član Planinarskog društva „Konjuh“ iz Tuzle, te vjerni navijač Fudbalskog kluba Sloboda. Gdje god je išao i ostvarivao planinarske podvige, neizostavan dio opreme je bio šal ili zastava voljenog kluba.

“Ponos grada” ove godine je otišao u ruke Melise Brčaninović, koja je bila neizostavna karika ženske seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja se nakon 22 godine plasirala se na Evropsko prvenstvo.

Priznanja za dugogodišnju finansijsku podršku i doprinos u razvoju i unapređenju sporta dobili su “Se Sarajka” Živinice za najcjenjenijeg sponzora za 2020. godinu, kao i “Tehnograd Company” Tuzla i Admiral Electronic Casino.
Podsjetimo da je pokrovitelj tradicionalne manifestacije i ove godine bio Grad Tuzla, koji je obezbjedio vrijedne nagrade sportistima, pa je najuspješnijima uručeno 11.000 KM. Dodajmo da su program svojim nastupom upotpunili bend “Simple trio” i Klub ritmičko sporske gimnastike Sloboda Tuzla.

Ove godine, zbog trenutne situacije i izrečenih preventivnih mjera vezanih za spriječavanje širenja koronavirusa, događaj nije bio u prijenosu uživo u programu Radiotelevizije 7 Tuzla, nego je sniman tokom dana u dijelovima i bez publike u Narodnom pozorištu Tuzla, a kako se u jednom trenutku, na jednom mjestu nebi našao veći broj osoba.

rtv7/rtvtk

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno