Nakon godinu, studenti i učenici ponovo na praksi u UKC-u

Učenici medicinskih škola i studenti medicinskih i zdravstvenih fakulteta dobili su ponovo priliku za klinički staž u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli. Godinu su bili bez prakse. Uz pooštravanje higijensko-epidemiološkoh mjera zaštite od korona virusa imat će strožije kontrole za prisustvo na klinikama. Ali su zadovoljni što je Krizni štab konačno pozitivno odgovorio na njihove zahtjeve.

novinar Azra Mešić

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla je ponovo otvorio vrata za učenike i studente medicine i zdravstva nakon kontinuiranih zahtjeva studentskih organizacija, njihovih pritisaka i prijetnji protestima.

  • Praktično, klinički staž je započeo 2. marta kad je i započeo ovaj ljetni semestar. Od tog datuma možemo slobodno da ulazimo na UKC i u Dom zdravlja. Studenti su raspoređeni u manje grupe, gdje su obavezni da nose maske i obavezni su da potpišu izjave koje dostavljaju svojim asistentima i profesorima. To je rezultat naše borbe koja je krenula prema SPUT-u koji je vrhovni organ studenata UNTZ prema Senatu da bi se onda razgovaralo sa kriznim štabom i Vladom TK. Te shodno tome nakon godinu dana ponovo smo krenuli na vježbe i nadamo se da se više neće raditi opstrukcija nad studentima i da će se vježbe uspješno realizovati kako na UKC-u, tako i u Domu zdravlja Tuzla, kaže Amel Memišević, predsjednik Skupštine Studentskog vijeća MEDICUS.

Praksa na UKC-u stopirana je polovinom marta prošle godine usred zimskog semestra. Moralo je biti tako, kaže generalni direktor Vahid Jusufović, sve do maja kad su odobrili dolazak apsolvenata.

  • Onda smo počeli sredinom prošle godine, da završimo 12. semestar, znači 6. godina Medicinskog fakulteta. Oni su uspjeli skraćeno, da završe studije. To je bilo organizovano na način kako je tada moglo. U zimskom semestru ove godine nije bilo praktične nastave održavane u direktnom kontaktu. Nastava je bila online i vježbe. Naravno da su studenti nakon svih ovih dešavanja bili i opravdano nezadovoljni, jer taj kojeficijent vještina koje nosi svaki silabus je bio skraćen. Sa moje neke pozicije i oni su bili u pravu, kaže direktor.

Praktične vježbe nisu mogle zamijeniti online instrukcije, kažu u Udruženju Medicus. Na društvenim mrežama su njihove kolege zbijale šale na vlastiti račun. Ismijavali online nastavu, nedostatak predavanja i najavljivali kako bi doktori u budućnosti pacijente mogli liječiti isključivo online, pokušavajući i na taj način skrenuti pažnju na posljedice nedostatka prakse.

  • Studenti jesu oštećeni. Tokom prethodne godine imali smo vježbe putem online platforme. Međutim, ta online platforma ne može zamijeniti ni doktora medicine ni pacijenta, ali ni samom inženjeru medicinske dijagnostike, aparate u laboratoriji ili radiologu. Nadamo se da ćemo tokom ovog semestra sve to nadoknaditi, a s obzirom na pozitivne priče tokom ovih prthodnih dana već se uspješno realizuju vježbe i uspješno se nadomještaju neke stvari koje su se izgubile tokom prethodne godine, kaže Memišević.

Krajem zimskog semestra sa medicinskih fakulteta Univerziteta u Tuzli i Evropskog univerziteta Kallos, intenzivno su zahtjevali da im se omogući praktična nastava. Iako su u međuvremenu investirali u kabinete za praksu, sa lutkama koje simuliraju poremećaje srčanog ritma i disanja, to ne može zamijeniti stvarni kontakt sa pacijentom i ljekrom isntruktorom, kažu na Kallosu.

  • Svakako da je to bio nedostatak jer ono što se uči u klinikama i pored bolesničkog kreveta je nenadoknadivo. Međutim, pokušali smo u mjeri u kojoj je bilo moguće da u uslovima koje mi imamo, da improzviizramo i da nadopunimo i taj dio priče, omogućavajući boravak određenog broja studenata u prostorima sa zaštitnom opremom i da uz pomoć opreme i modela koje mi imamo na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih nauka na Kallosu. Smatram da smo koliko je bilo moguće odgovorili i na taj izazov, kaže prof.dr. Midtat Tabaković, dekan Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta ”Kalos” Tuzla.

U februaru su konačno dobili potvrdu da studenti mogu u klinike i domove zdravlja.

  • Ono što je predviđeno je da će to biti rad u manjim grupama. U pojedine klinike neće biti moguće realizovati praktičnu nastavu, al u većem broju klinika će to moći uz odgovarajuće mejre koje podrazumijevaju između ostaloga da svi studenti na ulasku u Klinički centar moraju proći tzv. epidemiološku kontrolu, mjerenje temperature, ispunjavanje obrazaca i davanje podataka koji su neophodni kao uvid u njihovo zdravstveno stanje, a kao uvid u njihovo zdravstveno stanje. I izjavu u kojoj između ostaloga će morati prihvatiti dio rizika koji ova situacija nosi sama sa sobom. Bitno je da nam se čini da imamo priliku da vidimo svjetlo na kraju tunela i ja vjerujem da će to obradovati i naše studente i svih drugih fakulteta u univerziteta kada je u pitanju zdravstvena struka, pojašnjava profesor Tabaković.

Prve grupe već su u prvoj sedmici marta raspoređene na praksu u klinike. Ipak, kako kaže direktor Jusufović, UKC je morao ograničiti pristup pojedinim kliničkim odjeljenjima i operacijskim salama. Učenici i studenti neće moći tamo.

  • Rađaona i porodilište, tu ne mogu. Na trijažu, ambulantu i opšte odjeljenje Ginekologije mogu. Ne mogu ući u Kovid bolnicu, ne mogu na Kliniku za zarazne bolesti zbog crvene zone. Ne mogu na kliniku za plućne bolesti. To je Kovid bolnica. Ne mogu u respiracijski centar. Ne mogu na hematologiju, na onkologiju i hematologiju koja je sada smještena u zgradi Klinike za interne bolesti. Tu su pacijenti koji imaju imunosupresivnu terapiiju i posjete su zabranjene. U sve ostale prostorije uz higijensko-epidemiološke mjere i oprez nastavit ćemo ovako. Ukoliko se budu pojavili simptomi kod studenata, ako su PCR pozitivni. Voljeli bi da se ovo u kontinuitetu može završiti sasvim jednim normalnim putem, ako nas ne zadesi incidenca povećanja broja obooljelih. Nećemo donositi ishitrene odluke, nego ćemo to opet razmotriti na kriznom štabu Ministartva zdravlja TK, kaže direktor UKC-a.

S proljećem je blago povećan broj zaraženih koronavirusom kažu na UKC-u. S tim se postepeno povećava i broj hospitaliziranih. Praktičnu nastavu zasad neće prekidati, ali sve učenike i studente pozivaju na dodatni strogi oprez.

Pročitajte...