Nakon razorne eksplozije: Pomoć Evropske unije Libanu od 33 miliona eura

Prema posljednjim informacijama, najmanje 100 osobu poginulo je u jučerašnjoj eksploziji u luci Bejrut, u Libanu Prema najnovijim podacima koje je objavio Crveni križ Libana u eksploziji je poginulo najmanje 100, a povrijeđene su 4.000 ljudi Bejrut dan nakon razorne eksplozije, ruševine i zgarišta ( Houssam Shbaro - Anadolu Agency )
– Sve političke snage moraju biti ujedinjene u ovim teškim vremenima. EU će stajati uz Liban, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije (EK)

BRISEL (AA) – Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije (EK), rekla je da će u prvoj etapi, Libanu biti upućena pomoć od 33 miliona eura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Von der Leyen je nakon velike eksplozije u utorak, telefonom razgovarala sa libanskim premijerom Hassanom Diyabom.

Podsjetivši da je EU već poslala 100 dobro obučenih vatrogasaca, specijalnih pasa i potrepština za aktivnosti potrage i spašavanja, Von der Leyen je podsjetila da su također aktivirali Kopernikov sistem satelitskog mapiranja.

Kako je kazala, u prvoj etapi će pomoći sa 33 miliona eura za hitne potrebe nakon eksplozije velikih razmjera.

Von der Leyen je također navela da su spremni doprinijeti obnovi libanskog glavnog grada. Istakla je i da je politička stabilnost Libana također od velikog značaja.

“Sve političke snage moraju biti ujedinjene u ovim teškim vremenima. EU će stajati uz Liban”, poručila je Von der Leyen.

U eksploziji koja je u utorak odjeknula u luci Bejrut poginulo je 135 osoba, a oko 5.000 je povrijeđeno. Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je da je amonijak-nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.