Nakon što je SBB napustio građansku koaliciju, SDP nudi manjinsku vladu

Predstavnici KO SDP-a TK dans su organizovali dva sastanka sa potencijalnim partnerima za formiranje skupštinske većine, odnosno zakonodavne i izvršne vlasti u TK. Prvo su razgovarali sa predstavnicima SBB-a i Naše stranke, a nakon toga i sa DF-a i Stranke za BiH. Nakon razgovora iz KO SDP je rečeno da tzv „Koalicija 19“ ne postoji jer je SBB napustio ovaj vid koalicionih pregovora. Domaćin ovih sastanaka, predsjednik KO SDP-a TK Enver Bijedić kazao je da ima novi prijedlog. Riječ je o manjinskoj Vladi TK.

Nakon današnjih pregovora sa svojim partnerima u građanskom bloku, SDP-u Tuzlanskog kantona, preostala je još jedna opcija. Skupštinskim zastupnicima će ponuditi prijedlog programa i rada manjinske vlade u mandatu od 2018 do 2022. godine, jer dovoljno ruku za uspostavu većine u skupštini Tuzlanskog kantona i formiranja Vlade – nemaju.

  • Možemo javno reći da mi nemamo 19 zastupnika. Iz ovih pet političkih opcija. S obzirom da je SBB napustio ovu vrstu koalicionog dogovora i nažalost nije ostao u sklopu ove građanki lijeve platforme, možemo konstatovati da je u ovoj građanskoj lijevoj većini ili koalicionoj grupi ostala naša Stranka sa dva zastupnika, DF sa tri zastupnika i SBiH sa 2 zastupnika, što uz SDP čini 17 ruku, kazao je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP TK.

Drugog rješenja sem manjinske vlade u kojoj bi, ukoliko se nešto takvo u skupštini prihvati, SDP imao mjesto premijera i šest ministarstava, nemaju. No, kako god da prođe taj prijedlog, SDP-u svakako pripada mjesto potpredsjednika kantonalne skupštine. Što otvara mogućnost za kočenje formiranja vlasti od neke druge koalicije. Bijedić smatra da to ova stranka ipak neće učiniti.

  • Ne znam da li ćemo u ovom momentu uspjeti nešto sa podrškom manjinskoj Vladi. Ako uspijemo , onda će to u svakom slučaju biti u korist SDP-a. Ukoliko ne uspijemo, pa e naprvi druga koaliciona većina, to je pitanje za drugi krug. Ali vjerovatno da SDP neće biti kočničar. Nije ovo stvar interese ni pojedinaca ni stranaka, ovo je stvar za dobrobit naroda u Tuzlanskom kantonu, zaključio je Bijedić.

Također, Bijedić je ponovio da SDP ni u kom slučaju neće koalirati sa SDA i PDA, te da je rješenje manjinske vlade jedino koje, kao pobjednici proteklih izbora na Tuzlanskom kanotnu, mogu ponuditi.

Pročitajte...