Naredne sedmice na Skupštini TK raspravljat će se o finansijskom planu Službe za zapošljavanje TK

Na narednoj sjednici Skupštine TK raspravljat će se i o finaniijskom planu Službe za zapošljavanje TK za 2020. i njegovom izvršenju za 2021. godinu. Urađen je u skladu za zakonskim osnovama i smjernicama ekonomske i fiskalne politike FBIH i TK za period 2021. – 2023. godina. Planom bi se povećala finansijska sredstva za isplatu novčanih naknada nezaposlenim osobama. Ukoliko plan ne bi bio usvojen, ugrozila bi se isplata naknada za socijalno-ugrožene kategorije,  što bi dodatno otežalo rad  ove Službe.

Autor: Dino Dropić

Vlada TK na prethodnoj sjednici usvojila je finansijski plan Službe za zapošljavanje TK za 2020. i odluku izvršenja finansijskog plana za 2021. godinu. Međutim, Plan mora usvojiti i Skupština TK. Ukoliko se to ne desi zakon nalaže odluku o privremenom finansiranju za prva 3 mjeseca 2021. godine. Ovakav scenarij ostavio bi i određene posljedice po Službu za zapošljavanje TK.

 “To bi dovelo do rizika u planiranju i ostvarivanju službe to znači da u prva 3 mjeseca 2021. godine se planiraju aktivnosti na osnovu odluke o privremenom finanisranju. To može samo obuhvatiti postojeće aktivnosti i projekte koji su prijeko potrebni za funkcionisanje Službe, poslova programa i funkcija i isplatu novčanih nakanada za nezaposlene i zdravstveno osiguranje. Međutim činjenica je da ćemo mi u januaru isplatiti novčanu naknadu za nezaposlene osobe za novembar i decembar što će se znatno umanjiti na osnovu odluke o privremenom finansiranju i dodatno otežati rad Službe za zapošljavanje”, istakla je Edina Isaković direktorica Službe za zapošljavanje TK.

 Kako ističu iz Službe plan je realan i njegovim usvajanjem bi se povećala i sredstva za isplatu novčane naknade za nezaposlene osobe. Samo u prvih 9 mjeseci 2020. godine za ovu namjenu isplaćeno je milion i 607 hiiljada KM  više u odnosu na isti period prethodne godine.

 “Ono što bih ja posebno istakla da su ukupni prihodi i tekući transferi  u 2021. planirani u iznosu od 30 miliona 908 hiljada  KM, od čega će porezni prihodi imati rast negdje oko 13,84 posto, a neporezni rast od 0,30 posto.  Što se tiče tekućih rashoda i izdataka koji su planirani za 2021. godinu oni iznose 30 miliona 708 hiljada KM, a sa tekućom rezervom 30 miliona 908 hiljada KM. U ovom dijelu mi smo se odlučili da idemo na povećanje tekućih transfera u isplati novčane naknade za nezaposlene osobe u iznosu od 500 hiljada KM”, rekla je Isaković.

Razlog povećanja finansijskih sredstava za isplatu novčane naknade je sve veći broj nezaposlenih osoba koje su na evidencijama službe. Glavni krivac za to  je pandemija koronavirusa, usljed koje je došlo do velikog broja otpuštanja radnika. Kako ističu iz Službe finansijskih sredstava ima dovoljno. Neophodno je usvojiti  finansijski plan kako bi Služba za zapošljavanje TK nastavila sa svakodnevnim aktivnostima, a  socijalno – ugroženim kategorijama ne bi bila upitna isplata novčane naknade i zdravstveno osiguranje.

Pročitajte...