Narednih dana u BiH nestabilno vrijeme s pljuskovima

U Bosni će danas biti pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom od sredine dana prema večernjim satima.

Izgledni su lokalno i obilni pljuskovi. Vjetar će biti slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje od 20 do 24 stepena. Najviša dnevna većinom između 24 i 29, na jugu zemlje od 30 do 34 stepena.

U BiH se u petak, 3. augusta prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom. Padavine će uglavnom biti u Bosni, rijeđe u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19, na jugu zemlje od 20 do 23 stepena. Najviša dnevna većinom između 25 i 29, na jugu zemlje od 30 do 33 stepena.

U  subotu, 4. augusta u Bosni se prijepodne prognozira pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti. U Hercegovini će biti sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19, na jugu zemlje od 19 do 22 stepena. Najviša dnevna većinom između 26 i 30, na jugu zemlje od 32 do 35 stepeni.

U Hercegovini će u nedjelju, 5. augusta biti sunčano. U Bosni će preovladavati pretežno sunčano vrijeme, ali u jutarnjim satima je izgledna magla ili niska naoblaka po kotlinama i uz riječene tokove. Vjetar će biti slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18, na jugu zemlje od 20 do 24 stepena. Najviša dnevna većinom između 27 i 33, na jugu zemlje od 33 do 36 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike, sunčane periode i nešto stabilnije vrijeme, tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Tokom dana neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i štetnog UV zračenja.

Poslijepodnevni sati će proteći uz izraženiji osjet sparine, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti u tom periodu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Pročitajte...