Inzko u Vijeću sigurnosti: Aktivnosti iz RS-a dovode u pitanje budućnost BiH

međunarodne zajednice. Ključni akteri su nastavili da drže svoje pozicije kada su u pitanju izazovi pred ovom zemljom. BiH je preduzela određene korake za prevođenje Upitnika, nadalje potpisan je ugovor o Transportu sa drugih pet zemalja. Kada govorimo o međunarodnim odnosima, ima još pozitivnih stvari kao što je posjeta Aleksandra Vučića i posjeta predsjednice Hrvatske”, kazao je danas Valentin Inzko u podnošenju izvještaja o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Inzko je dodao da je politička klima u jeku pripreme za izbore.

“Politička klima se priprema za izbore. Želim naglasiti rizik od duboke krize, kada govorimo o izborima. Ukoliko se FBiH ne pripremi za naredne izbore to će spriječiti uspostavljanje federalne vlade i želim da skrenem pažnju na ovo kako bi se obje strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem. Mora se učiniti sve moguće kako bi se izbori održali. Vidimo određene aktivnosti u RS koje dovode u pitanje budućnost zemlje. Predsjednik RS-a je tražio da se sve srpske sudije povuku iz institucija i najavio da će entitetske jedinice implementirati odluke Suda kada je riječ o državnoj imovini. Također, govori se o državnosti i paralizi određenih reformi što usporava put ka EU”, kazao je Inzko.

Inzko je još, između ostalog, dodao da su određene grupe u BiH diskriminisane.

“U oktobru je NSRS usvojila dokument koji govori o neutralnosti entiteta, a to se prije svega dotiče Ustava i Aneksa 4. U odgovoru sam kazao da će Ustav nadvladati u odnosu na sve druge dokumente. Vlasti RS imaju samo pravo da odlučuju o Referendumu o pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti. To nije slučaj kada je riječ o odlukama na nivou BiH i odlukama visokog predstavnika. Određene grupe su dikriminirane u njihovim pravima da obnašaju određene političke dužnosti”.

Visoki predstavnik u BiH je još kazao da su pred BiH mnogi izazovi, ali da se na primjeru ljudi i njihovoj interakciji vidi da su spremni prebroditi političke krize i izazove.

Pročitajte...