Nastavak razgovora s ruskom stranom o Povelji Kulina bana

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje će posredstvom ambasadora Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji nastaviti razgovore s nadležnim institucijama ove zemlje u cilju stvaranja mogućnosti privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj na najvišem nivou bio bi od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa na polju kulture Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije i omogućio bi građanima BiH da upoznaju jedno od najdragocjenijih kulturnih dobara naše zemlje.

Zaključeno je to nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato sa Informacijom Ministarstva civilnih poslova o realizaciji zaključka VMBiH sa 112. sjednice od 30. augusta prošle godine.

Praktično bi na ovaj način bili nastavljeni razgovori koje su predstavnici BiH ranije pokrenuli s ruskom stranom da se privremeno u Bosni i Hercegovini izloži originalni dokument Povelje Kulina bana koji se čuva u biblioteci Ruske akademije nauka.

Povelja Kulina bana ispisana je prije 829 godina, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države, saopćeno je iz VMBiH.

Pročitajte...