Nastup Glazbene škole “Franje Kuhača” Osijek ovorio koncertnu sezonu SMŠ “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla

Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u petak navečer organizirala je koncert klasične muzike Glazbene škole “Franje Kuhača” Osijek.

Koncert Glazbene škole “Franje Kuhača” Osijek prvi je u nizu koncerata klasične muzike koje organizira Srednja muzička škola Tuzla za ovu sezonu. Nastup 17 učenika koji su uz pomoć svojih mentora, 9 profesora ove škole tuzlankoj publici prikazali 13 muzičkih tačaka na najbolji mogući način produbio je saradnju prijateljskih gradova Tuzle i Osijeka.

Glazbena škola Franje Kuhača, jedna od tri najstarije u Hrvatskoj s tradicijom od 187. godina postojanja i rada. Ova škola prednjači i po broju nagrada i priznanja. Samo u prošloj školskoj godini osvojili su preko 80 nagrada na takmičenjima u Hrvastkoj i regionu.

Pokrovitelji koncerta bili su Grad Tuzla i Međunarodna Galerija Portreta Tuzla, a na ovaj način otvorena je koncertna sezona koja će posebno biti nastavljena u drugom polugodištu kada je u planu i novi projekat.

Kao dio zajedničkog projekta „Muzika za moj grad“ Fondacije Tuzlanske zajednice „Volim Tuzlu“ u petak su učenici muzičke škole predvođeni profesoricama Lejlom Mulaomanović i Maricom Grabovičkić održali još jedan koncert. Riječ je četvrtom koncertu na udaraljkama koji je pripređen na otvorenom. Cilj projekta je popularizacija klasične muzike, te omogućavanje formiranja novih odsjeka u SMŠ u Tuzli, odsjeka za udaraljke i muzičku produkciju.  Da postoji afinitet, ljubav i talenat prema udaraljkama svjedoči i činjenica da su se učenici i ovoga puta vrijedno pripremili za koncert . U okviru ovog projekat planiran je još jedan koncert koji će najvjerovatnije biti upriličen na trgu Slobode kod zgrade Barok. Vrijeme koncerta bit će naknadno objavljeno.

Pročitajte...