Nataša Kandić: Mladić treba da bude osuđen na doživotni zatvor

– Imajući u vidu da su dvojica njegovih oficira već dobila tu kaznu, bilo bi nesaglasno da komandant, odnosno Mladić, bude osuđen na manju kaznu, izjavila je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka koalicije REKOM

BEOGRAD (AA) – Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka koalicije REKOM Nataša Kandić rekla je za Anadolu Agency (AA) da očekuje da će Tribunal u Haagu osuditi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

“Imajući u vidu da su dvojica njegovih oficira već dobila tu kaznu, bilo bi nesaglasno da komandant, odnosno Mladić, bude osuđen na manju kaznu”, izjavila je Kandić.

– Mladić nije bio sam u izvršenju genocida –

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine, a Kandić smatra da je “genocid definitivno izvršen, o čemu govore i brojne presude”.

“To je ono što je mera njegove odgovornosti, i u drugim opštinama takođe su počinjeni zločini koji poprimaju razmere genocida. Ti užasni zločini i u Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, na način na koji su činjeni su vrlo slični onome što je učinjeno u Srebrenici. Tu broj nije bitan, ono što je najteže u vezi sa Mladićem i njegovom odgovornošću je da nije bio sam u tom izvršenju genocida”, istakla je Kandić.

Prema njenim rečima, dolazi se do zaključka da je ta vojska u celini imala komandante koji su činili teške zločine, a posle više od dve decenije i dalje stoji utisak da bi ponovo to uradili.

– Nedostatak svesti o ličnoj odgovornosti –

“Za sve ovo vreme oni nisu došli svesti o svojoj ličnoj odgovornosti koju su imali kao komandanti jedne vojske. Njihovi iskazi pred sudom pokazuju da se ništa u njihovom razumevanju te prošlosti nije promenilo”, navodi koordinatorka REKOM-a.

Prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra, doneće sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom. Na ovu presudu pravo žalbe imaće i tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Inače, suđenje Mladiću počelo je maja 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011., posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.

Pročitajte...