Naučnici otkrili: Često izlaganje negativnim emocijama utiče na imuni sistem!

Nova istraživanja otkrivaju nove dokaze koji ukazuju na to da često izlaganje negativnim emocijama može imati važan uticaj na funkcionisanje imunog sistema. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da konstantno izlaganje stresu, anksioznosti i negativnom raspoloženju može uticati na fizičko zdravlje u velikoj mjeri. Istraživači su otkrili da hronični stres negativno utiče na pamćenje, ali i da osjećaj uznemirenosti može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što je moždani udar, prenosi N1.
Novija studija koju su sproveli stručnjaci sa “Pennsylvania State University in State College”, otkrila je da negativna raspoloženja mogu promijeniti način funkcionisanja imunog odgovora i povezana su sa povećanim rizikom od pogoršanja upalnih procesa u organizmu. Rezultati istraživanja, koje je vodila profesorica Jennifer Graham-Engeland, objavljena su u časopisu “Brain, Behavior and Immunity”.
Negativna raspoloženja i upalni procesi u organizmu Naučnici su podatke za studiju prikupili tako što su koristili upitnike koji su tražili od učesnika da zabilježe svoja osjećanja u određenom trenutku. Ove procjene su se odvijale tokom dvije nedjelje i omogućile su timu da stvori sliku emocionalnog profila učesnika.
Naučnici su takođe procijenili imuni odgovor volontera prikupljajući njihove uzorke krvi i tražeći markere upale. Upala se prirodno javlja kao dio imunološkog odgovora, kada tijelo reaguje na infekcije ili rane. Međutim, visoki nivoi upale povezani su sa lošim zdravljem i nizom hroničnih stanja, kao što je artritis.
Graham-Engeland i njen tim primijetili su da osobe koje su tokom dužeg perioda osjećale negativna raspoloženja nekoliko puta dnevno, obično imale više nivoe biomarkera upale u krvi. Naučnici su takođe primijetili da su uzorci krvi uzeti od učesnika ubrzo nakon što su doživjeli negativnu emociju, kao što su tuga ili bijes, imali više biomarkera upale u krvi.
Doživljavanje pozitivnog raspoloženja, čak i na kratko vrijeme prije uzimanja uzoraka krvi, bilo je povezano sa nižim nivoima upale. Međutim, to se odnosilo samo na muškarce učesnike ove studije, navode istražitelji. “Budući da je uticaj modifikovan, uzbuđeni smo zbog ovih otkrića i nadamo se da će to podstaći dodatna istraživanja kako bi se razumjela veza između afekta i upale, što zauzvrat može promovisati nove psihosocijalne intervencije koje široko promovišu zdravlje i pomažu u prekidu ciklusa koji može dovesti do hronične upala, invalidnost i bolest”, rekla je Graham-Engeland.

Pročitajte...