Naučnik kaže da posuđe ne bi trebalo prati sunđerom

Ako posuđe perete ručno umjesto u mašini, vjerovatno vam je “alat” za čišćenje ostataka hrane s tanjira običan sunđer. Međutim, da li ste znali da se s njim često po posuđu razmaže još više bakterija, čak i kada vam se čini da je čisto?

To napominje norveški naučnik Trond Moretro s Instituta za istraživanje hrane, a onima koji za pranje posuđa koriste sunđer savjetuje – da ga odmah bace u smeće.

Taj popularni predmet za čišćenje, rekao je za Mirror, opasan jer se na njemu lako razvija salmonela i neke druge bakterije, posebno ako sunđer koristite svaki dan, pa gotovo nikad nije potpuno suha.

Vlažni uslovi unutar sunđera savršeno su mesto za razvoj bakterija; a iako većina nije opasna za ljude, na sunđeru se razvija i salmonela od koje se možete razboljeti.

“Jedan sunđer može sadržati više bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Vlažan je i skuplja ostatke hrane koji su takođe hrana za bakterije, što dovodi do njihovog brzog rasta”, objasnio je.

Naučnik je rekao i da čišćenje sunđera ne čini veliku razliku, a jedini način da dok ga koristite obezbedite potpunu higijenu je svaki dan novi sunđer – što je skupo i loše za okolinu.

Prema Trondu, najbolja stvar koju možete upotrebiti za pranje suđa je četka za ribanje, jer se njene čekinje suše dovoljno brzo da bakterije ne mogu dugo da prežive, a ima i ručku, pa ruke drži dalje od direktnog kontakta s njima, prenosi Večernji list.

“Budući da se četka vrlo brzo suši, štetne bakterije odmah umiru, a njena ručka sprečava direktan kontakt ruku s njima. Zato predlažem da sledeći put kada vam zatreba novi sunđer radije isprobate četku koja je po svemu bolji izbor za pranje posuđa”, zaključio je.

Pročitajte...