Nelegalna ploča u Bratuncu: Nova provokacija žrtvama genocida u Srebrenici (FOTO)

– Fejzić kaže da je ploča nelegalno postavljena te da postoji i skupštinska odluka kojom je zabranjeno postavljanje bilo kakvih spomen-ploča

SREBRENICA (AA) – Članovi udruženja “Istočna alternativa” iz Bratunca su danas u Srebrenici na nekadašnjoj zgradi SUP-a postavili spomen ploču “srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992. do 1995. godine”.

Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti smatraju da je nelegalno postavljanje spomen-ploče “najnoviji vid provokacije upućene žrtvama genocida i to manje od mjesec dana pred još jednu godišnjicu obilježivanja srebreničkog genocida”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovo je još jedan dokaz majorizacije Bošnjaka u RS, a posebno u Srebrenici od onih koji bi najradije željeli da Bošnjaka nema na ovim područjima. Postavljanje ploče izvršio je Vojin Pavlović iz ‘Istočne Alternative’ bez ikakve saglasnosti hinjski i bez ikakve najave”, navodi se u reakciji zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića i predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nediba Smajića.

Bratunac, BiH – 18. jun 2019: Članovi udruženja “Istočna alternativa” iz Bratunca su danas u Srebrenici na nekadašnjoj zgradi SUP-a postavili spomen ploču “srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992. do 1995. godine”. ( Adem Mehmedovic – Anadolu Agency )

Fejzić kaže da je ploča nelegalno postavljena te da postoji i skupštinska odluka kojom je zabranjeno postavljanje bilo kakvih spomen-ploča. Prema njegovim riječima, obavijestio je komunalnu policiju i tražio uklanjanje ploče.

“Tražimo od nadležnog odjeljenja da postupi po zakonu i izvrši uklanjanje nelegalno postavljene ploče. Pozivamo načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i srpske predstavnike da se ograde od ovog čina i da zajedno doprinesemo što mirnijem i dostojanstvenijem obilježivanju srebreničkog genocida i stradanja srpskog naroda”, rekao je Fejzić.

Pročitajte...