Nema dogovora oko imena jezika u Liplju – Novi sastanak za 15 dana

Devet učenika u selu Liplje kod Zvornika, ove školske godine uče jezik koji nema imena u pedagoškim dokumentima. Borba njihovih roditelja da se jezik zove bosanskim danas je rezultirala novim sastankom u nizu na kojemu nije bilo konkretnog dogovora. Ništa. Osim ultimatuma i nove najave za obustavu nastave.

novinar Azra Mešić

Bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda, odlučni su roditelji učenika područne škole „Sveti Sava“ u Liplju kod Zvornika. Jezik bošnjačkog naroda, kaže direktor škole Goran Ivanović, pozivajući se na odluku Ministarstva prosvjete entiteta Republika Srpska. Takav odgovor imali su i prije tri godine, kažu roditelji, ali odluku nikad nisu vidjeli.

  • I na ovome sastanku smo se opet dogovorili, da ne kažem da smo dali rok od 15 dana. Tražimo da nam odgovori direktor škole. Pošalje kopiju te odluke, roditelj Hajrudin Okanović.

Ukoliko za 15 dana ne bude odluke ili odobrenja da se jezik u matične knjige upisuje pod nazivom bosanski spremni su ponovo bojkotirati nastavu, jer pitanje jezika nije samo problem škole, nego svih Bošnjaka u ovom dijelu države, kažu oni.

  • Imamo mi X solucija. Od štrajka glađu pa dalje. Jednostavno, advokate imamo. Ovaj gospodin Ademović iz Sarajeva nam se stavio na raspolaganje. Uglavnom stati nećemo. Iskoristit ćemo sva legalna sredstva, pa čak ako budemo morali i nelegalnim, druge nemamo mi, poručuje Muharem Sinanović, mještanin Liplja koji svakodnevno vozi djecu od kuća do škole i nazad.

Svjesni su da je osnovno obrazovanje obavezno, ali znaju i da je zakon na strani djece kad je u pitanju zaštita od segregacije i diskriminacije. I njihova borba nije samo borba za devetero osnovaca škole u Liplju.

  • Zakoni imaju. Niko ih ne sprovodi. Svi ih krše. Djecu koriste kao potkusurivanje ovdje u RS-u, ali isto je i u Federaciji BiH. Mi se ovdje borimo za djecu bošnjačke nacionalnosti. Tako se borimo i za ovu djecu u Kantonu 10, Drvaru, Ključu, Bosanskom Petrovcu, gdje srpski narod nema konstitutivnosti. Mi se ne borimo ovdje protiv srpskog naroda, nego za prava djece na jezik, kulturu, običaje i sve ostalo, kaže Husein Sačević, roditelj petero djece čiji najmlađi sin u Liplju pohađa prvi razred.

Sastanak u Liplju su pratili i djelatnici Ureda visokog predstavnika i OSCE-a. Ali o stavovima ovih međunarodnih organizacija nisu ovlašteni govoriti za medije.

  • Oni su samo rekli da su oni ovdje posmatrači, da oni slušaju naše probleme, dodaje Okanović.

Da saslušaju probleme i pokušaju ih riješiti roditelji su na sastanak danas zvali i predstavnike entitetskog Ministarstva prosvjete, Parlamentarne skupštine BiH i državnog Predsjedništva. Nisu došli. Zvat će ih ponovo na sastanak koji planiraju organizirati za 15 dana.