Nema opasnosti od poplava u BiH: Vodotoci Une i Jale u porastu, Sana i Bosna u opadanju

– Rijeke Una i Jala prema jutrošnjem izvještaju su u porastu, dok je većina ostalih u opadanju nakon padavina koje su u proteklim danima zabilježene u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO (AA) – Rijeke Una i Jala prema jutrošnjem izvještaju su u porastu, dok je većina ostalih u opadanju nakon padavina koje su u proteklim danima zabilježene u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je rijeka Una u Bihaću u protekla 24 sata porasla za 14 centimetara i jutros je njena visina 89 centimetara. Jučer je zabilježen vodostaj na Uni od 75 centimetara.

Kritična tačka za rijeku Unu je 100 centimetara tako da za sada još uvijek ne prijeti njeno izlijevanje iz korita i poplave.

Iako je vodostaj Sane u Sanskom Mostu u protekla 24 sata veći za 64 centimetra u odnosu na jučer, od jutros je vodostaj u opadanju tako da trenutno iznosi 286 centimetara. Jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 222 centimetra.

Prema mjerenjima vodostaja Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) on je iznosio 132 centimetra i u opadanju je, a vodostaj Bosne u Reljevu je 308 centimetara i u opadanju je. Vodostaj Bosne u Zenici je istovremeno 296 centimetara i također je u opadanju.

Osim Une u porastu je još jedino rijeka Jala čiji je vodostaj prema jutrošnjem mjerenju u Tuzli bila 63 centimetra i u porastu je.

Pročitajte...