Nemačka i Slovačka počele sa vakcinacijom protiv koronavirusa

– Prve isporuke su za većinu država ograničene na do 10.000 doza, a masovna vakcinacija u EU trebalo bi da počne u januaru sledeće godine

FRANKFURT (AA) – Nakon Mađarske i Nemačka i Slovačka takođe su danas počele vakcinaciju protiv koronavirusa, nekoliko sati nakon što su im prve doze vakcina dopremljene, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svaki dan koji čekamo je dan previše”, kazao je Tobias Krueger iz doma za starije osobe gde je počela imunizacija u Halberstadtu, u nemačkom regionu Saxony-Anhalt.

Prva osoba koja je primila vakcinu kompanija Pfizer/BioNTech je Edith Kwoizalla (101), navela je novinska agencija DPA.

Krueger je naveo da je 40 od 59 korisnika doma želelo da se vakciniše, kao i desetoro od oko 40 zaposlenih, a i on je sam primio vakcinu, mada je dodao da razume i one koji su zabrinuti.

Mađarska je prva krenula sa vakcinisanjem u EU, a prvo se vakcinišu zdravstveni radnici u bolnici u Budimpešti, dok je u Slovačkoj prva osoba koja je primila vakcinu šezdesetogodišnji ekspert za infektivne bolesti Vladimir Krcmery.

On je vakcinisan kad i doktori bolnice u gradu Nitra, a ministar zdravlja Marek Krajci nazvao je to “istorijskim momentom”.

Prema planu imunizacije Evropske unije, vakcinacija u državama članicama počinje 27. decembra, a nakon što su tim državama jučer i danas dopremljene prve doze vakcina.

Prve isporuke su za većinu država ograničene na do 10.000 doza, a masovna vakcinacija u EU trebalo bi da počne u januaru sledeće godine.