New York: Mandarinka kao nepozvani gost plijeni pažnju turista u Central Parku

New York, SAD - 15. novembar 2018.Iako potiče iz daleke Kine, jedna patka mandarinka nekim slučajem našla se u njujorškom Central Parku i brzo postala glavna turistička atrakcija ( Atılgan Özdil - Anadolu Agency )
– U kineskoj kulturi mandarinka ima status simbola vječne bračne ljubavi i vjernosti, a još uvijek je nejasno kako je patka dospjela u njujorški Central Park

NEW YORK (AA) – Iako potiče iz daleke Kine, jedna patka mandarinka nekim slučajem našla se u njujorškom Central Parku i brzo postala glavna turistička atrakcija, javlja Anadolu Agency (AA).

Nova stanovnica jezera i vrtova Central Parka plijeni pažnju posjetitelja svojim šarenim perjem već nekoliko dana.

Kao nepozvani gost mandarinka je brzo postala maskota i glavna tema među posjetiteljima Central Parka, a još uvijek nije jasno kako se našla u New Yorku, jer je riječ o vrsti čija staništa su u dalekoj Aziji.

Mandarinka uživa u druženju s drugim vrstama na jezeru Central Parka i čini se da joj ne smeta pažnja turista i fotoreportera.

Riječ je o patki iz roda Aix. U kineskoj kulturi mandarinka ima status simbola vječne bračne ljubavi i vjernosti. Takav ugled ima zbog činjenice da parovi cijeli život provedu zajedno. Kada jedno iz para ugine, drugo vidno tuguje i zbog toga ne živi dugo nakon smrti voljenog partnera.