Nezavisni Blok: Naši zastupnici će se zalagati za pravedniju raspodjelu prihoda

Tri su problema Tuzlanskog kantona za čije će se rješenje boriti predstavnici Nezavisnog bloka, u svom mandatu, ukoliko budu izabrani u kantonalnu skupštinu, poručili su danas. Naime, kroz vlastite ekonomske analize i ispitivanje stavova građana, identificirani su problemi u ekonomiji, ekologiji i budžetu Tuzlanskog kantona.
Iz Nezavisnog Bloka poručuju da će evidentirati sve parafiskalne namete koji blokiraju privredu kantona i kroz četiri godine mandata raditi na njihovom postepenom ukidanju. Također će se zalagati za otvaranje jednošalterskih sistema za poduzetnike. Pored toga, radiće i na većem izdvajanju za ekologiju, shodno raspoloživom budžetu.  Smatraju da je za ovu namjenu potrebno odvojiti barem 5 odsto budžeta, što bi bilo dovoljno za rješavanje ekoloških problema, naročito onih u Tuzli, Lukavcu i Živinicama.
Pored toga, posebnu će pažnju usmjeriti na pravedniju raspodjelu prihoda po osnovu indirektnih poreza. Zastupnici nezavisnog bloka će se zalagati za otvaranje lobističkog ureda Tuzlanskog kantona u Sarajevu te za povećanje federalnih izdvajanja za ovaj kanton po svim osnovama.
Na kraju je naglašeno da je svaki od kandidata nezavisnog Bloka ovjerio izjavu kojom se odriče 20 odsto svojih primanja u svom mandatu u korist socijalno ugroženih građana.