N/FS BiH: O stanju omladinskog nogometa u BiH

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

U Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici klubova Premijer omladinske lige BiH, članovi Komiteta za omladinski fudbal/nogomet NS/FS BiH, predstavnik Komiteta za sudije i suđenje i Komiteta za takmičenje, kao i članovi administracije Saveza.

Na sastanku se razgovaralo o organizaciji utakmica POL, te o obavezama koje klubovi moraju ispuniti u postupku licenciranja, a koje se odnose na omladinske pogone.

Konstatovano je  da je NS/FS BiH posljednjih godina učinio mnogo na afirmaciji i razvoju omladinskog nogometa/fudbala,  što se posebno odnosi na organizaciju jednistvenih omladinskih liga u tri konkurencije (U19, U17 i U15). Takođe, istaknut je i  evidentan napredak u radu većeg dijela  klubova  sa mladim igračima u odnosu na prethodne sezone.  Rezultati selekcija U17,  koja je dva puta bila učesnik Evropskog prvenstva, a zatim i selekcije U19, te juniora FK „Željezničar“ u UEFA omladinskoj ligi prvaka, potvrđuju da  bh. omladinski nogomet/fudbal postaje kvalitetniji i konkurentniji u evropskim okvirima.

Istovremeno,  naglašeni i problemi koji se odnose na infrastrukturne uslove za treniranje i odigravanje utakmica. Potencirani su i određeni problemi koji se odnose na  prelazak mladih igrača iz omladinskih kategorija u seniorsku konkurenciju , gdje često ne dobijaju dovoljno prostora za igru. S tim u vezi predloženi su određeni modaliteti kako bi se ovi problemi prevazišli, a o tome će se još razgovarati na novom sastanku koji će biti zakazan u narednom periodu.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno