Nikšić: Osumnjičeni za višemilionske pronevjere se kreću slobodno, a drugi za manje idu u pritvor

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odlučio je prokomentarisati hapšenje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića kojem je sinoć određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje na krivična djela u vezi s poslovanjem firme Zenicatrans.

Nikšić na početku kaže da se suzdržavao od komentara, prije svega želeći dati mogućnost pravosuđu da može objektivno i nepristrano raditi.

“Bez ikakve dileme ja lično i SDP BiH kao partija podržavamo nepristrasan rad pravosudnih organa i istraživanje svih sumnji u počinjenje koruptivnih djela. Ipak, kao i mnogi građani Bosne i Hercegovine, ne mogu se oteti dojmu da u raznim slučajevima ne vrijede isti aršini za sve”, navodi Nikšić.

Kaže da se neki osumnjičenici u počinjenje višemilionskih pronevjera kreću slobodno, bez dana provedenog u pritvoru.

“Drugim se pritvor određuje za djela manjeg obima. Za jedne vrijedi pravilo diskrecije, pozivaju se u tužilaštva bez medijske pompe. U drugim slučajevima se organizuju akcije hapšenja kao da se radi o licima osumnjičenim za najozbiljnije oblike ugrožavanja sigurnosti i života građana”, kazao je.

Nikšić kaže da se dovoljno prisjetiti slučajeva hapšenja Damira Hadžića i Hamdije Lipovače, uz najavu podobnim medijima, da bi postupci bili okončani oslobađajućim presudama.

“U drugim sličnim slučajevima Kurteš i Kačapor nije bilo ni optužnice. Zato se imamo pravo zapitati kako se odlučuje koga treba pozvati u nadležnu instituciju, a koga uhapsiti? Kako to da se one koji otvoreno ruše ustavni poredak, prizivaju sukobe, šire mržnju i ugrožavaju zdravlje i živote građana ne hapsi niti podižu optužnice?”, pita se.

Prvi čovjek bh. SDP-a smatra da i onda kada se pokrenu istražni postupci, takvi u tužilaštva dolaze u udobnim limuzinama, kojim i odlaze po davanju iskaza.

“Kako to da se pojedinci sa odgovarajućom stranačkom iskaznicom nagode sa tužilaštvom dok se drugi za puno manja djela s pogrešnom iskaznicom, poput Senaida Begića, drakonski kazne? I opet da ponovim kako ja lično i SDP BiH ne očekujemo ništa više i ništa manje od jednakog tretmana za sve.

Očekujemo da stranačka pripadnost ne presuđuje o tome ko će biti pritvoren i uhapšen, a ko pozvan na davanje iskaza i biti slobodan nakon toga. Previše smo se nagledali predizbornih hapšenja da možemo bez predrasuda prihvatiti i motive posljednjeg slučaja.

Na kraju od pravosuđa očekujemo da zaštiti građane i procesuira sve osumnjičenike za bilo koji oblik koruptivnog i kriminalnog djelovanja, ali bez pristranog pristupa činilaca pravosudnog sistema. U protivnom povjerenje u pravosudni sistem će zaista biti bespovratno izgubljeno”, zaključio je.

(RTVTK/Klix.ba)

Pročitajte...