Ništa ne može obezvrijediti uspjeh bh. tenisera

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Najbolji teniseri Bosne i Hercegovine u septembru će protiv reprezentacije Japana igrati meč za ulazak u Svjetsku grupu Davis cupa.

To je najveći uspjeh reprezentacije BiH, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, Teniski savez BiH u narednih nekoliko mjeseci potrudit će se da na kormilo bh. tima dovede dobrog selektora koji će usmjeriti naše igrače u duelima protiv renomirane selekcije Japana.

Za plasman u tenisku elitu, Davis Cup reprezentacija BiH, za koju nastupaju Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, u gostima će igrati protiv Kei Nishikorija, 39. igrač svijeta, Yuichi Sugite (43. ATP) i Tare Daniela (111. ATP).

Potpredsjednik Teniskog saveza BiH Kemal Ademović ističe da je rezultat koji su bh. teniseri ostvarili plasmanom u playoff za ulazak u Svjetsku grupu Davis cupa historijski za ovaj sport u BiH, te da njihov uspjeh ne može ništa obezvrijediti, pa čak ni eventualni neuspjeh protiv Japanaca.

– Taj rezultat je historijski za tenis u BiH i teško je ponovljiv. Ovi momci su svojim zalaganjem i odricanjem postavili tenis u BiH na visoko mjesto. Očekujemo od naših tenisera da daju svom maksimum protiv Japanaca, a mi ćemo biti zadovoljni kakav god da bude rezultat – rekao je Ademović i dodao da se Savez trudi da isprati rezultate tenisera i obezbijedi im što bolje uslove za rad.

Predsjednik Teniskog saveza BiH Ivan Brkić ističe da je Savez u toku četvorogodišnjeg mandata uspio stabilizirati finansijsku situaciju, te da je u tom periodu uspio ispratiti nastupe bh. reprezentativaca u svim starosnim kategorijama.

Kako je kazao, BiH će protiv Japana igrati u Osaki, za to putovanje bit će potrebne izdašne finansije, a čelnike Saveza zbog toga očekuju razgovori s Vijećem ministara.

– U ovom trenutku sve je neizvjesno, nadam se da ćemo uspjeti zatvoriti finansijsku konstrukciju. U Japanu je sve skupo, dalek je put i sigurno je da će nas sve to dosta koštati. Razgovarat ćemo s Vijećem ministara, očekujemo pomoć sa svih nivoa, a posebno s državnog – objašnjava Brkić.

Savez želi ovim igračima pronaći najbolje moguće rješenje za poziciju selektora. Iako poziciju kapetana igrača trenutno uspješno obavlja Tomislav Brkić, u Teniskom savezu BiH najavljuju dovođenje renomiranog imena na klupu selekcije BiH.

– Pregovarat ćemo sigurno s velikim imenima, a sve u skladu s našim budžetom – objašnjava direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić.

– Igrači žele da dovedemo zaista kvalitetno rješenje. To ponovo iziskuje velika finansijska izdvajanja, ali sigurno je da ćemo dati sve od sebe da pronađemo rješenje – dodao je.

Hadžimešić naglašava da uslovi koje teniseri imaju u BiH ne prate njihove rezultate, a za to je prvenstveno kriva loša finansijska situacija.

– Imamo odlične dvije godine po pitanju rezultata, a sve to je dovelo do septembarskog duela protiv Japana. Imamo odličnu i perspektivnu generaciju tenisera, a nadam se da će u budućnosti biti stavljen akcenat i na teniserke. Naši juniori tekođer nastupaju na brojnim turnirima, napravili smo određene iskorake u omladinskim selekcijama i očekujemo bolje rezultate – rekao je Hadžimešić.

Dodaje da za narednu godinu Teniski savez BiH u saradnji sa Tennis Europe i ITF-om već planira pokretanje trogodišnjeg programa za razvoj mladih tenisera.

Termin okupljanja i priprema Davis cup selekcije BiH još nisu poznati. Igrači se individualno pripremaju, a više o pripremama će biti poznato nakon pronalaska selektora BiH. Brkić ističe da je realno očekivati mini-pripreme, ali da se još uvijek ne zna u kojem periodu će biti održane. Termin će odrediti novi selektor u dogovoru s bh. reprezentativcima.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno