Medimpex d.o.o. Sarajevo nije dostavio Zavodu za javno zdravstvo FBiH potrebne dokumente o nabavci vakcina protiv Covida-19, Sputnik V, u predviđenom roku.

“Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo, sa kojom je sukladno zaključku, Vlade FBiH, ZZJ FBiH potpisan ugovor 18.3.2021. obavijestila je Zavod u utorak 23.3. da još uvijek nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije a vezano za nabavku cjepiva protiv Covid-19 Sputnik V”, naveli su iz Zavoda.

Stoga, Medimpex nije dostavio bankovno jamstvo za urednu provedbu ugovora do sinoć u ponoć, i nije ispunio uslove iz člana 9. Ugovora o nabavki vakcina za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH.

Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić su o ovome obaviješteni jutros, te se sada čeka njihov potez.

Podsjetimo, Federacija Bosne i Hercegovine potpisala je ugovor o nabavci 500 hiljada doza vakcina Sputnik V, te se čekao potpis iz Ruskog investicionog fonda, a prva isporuka biće tokom naredne sedmice.

To je javnosti saopštio premjer Fadil Novalić i to na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao je ugovor po zaduženju koje je Zavod dobio od Vlade.

Firma Medimpex obećala je nabavku 500 hiljada doza vakcina Sputnik V, s tim da je isporuka prvog kontingenta od 100 hiljada doza najavljena u roku od tri dana od otvaranja akreditiva.

(BHRT)