Nogomet: UEFA-a juče održala video konferenciju sa predstavnicima 55 članica

Nakon  video konferencije sa predstavnicima svih 55 članica UEFA, Izvršni odbor evropske krovne kuće fudbala donio je odluku da se sve utakmice nacionalnih muških i ženskih reprezentacija koje su trebale biti odigrane u junu ove godine, uključujući i utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, odgađaju se do daljnjeg.

Odgođene su i sve centralizovane prijateljske utakmice pod okriljem UEFA, kao i završnice Evropskih prvenstava za omladinske muške i ženske kategorije (U-19 i U-17). Do daljnjeg je odložena i završnica UEFA Futsal Lige šampiona.

Rokovi koji se odnose na sva UEFA takmičenja 2020/21. se takođe prolongiraju, uključujući i rok za registraciju igrača. UEFA će naknadno odrediti nove rokove.

Izvršni odbor UEFA ostaje maksimalno posvećen procesima koji se tiču licenciranja klubova i finansijskog fair-playa, te se složio da trenutne vanredne okolnosti zahtijevaju određene konkretne intervencije kako bi se olakšao rad asocijacija članica UEFA, kao i klubova.

Podržava se prijedlog da se nacionalnim savezima da više vremena za okončanje postupka licenciranja klubova, dok se postupak pristupa klubova u UEFA takmičenja ponovno ne definiše.

Kao rezultat sve veće neizvjesnosti usljed trenutne vanredne situacije zbog pandemije korona virusa, Izvršni odbor UEFA je takođe odlučio suspendovati odredbe kriterijuma za licenciranje klubova koje se odnose na pripremu i procjenu budućih finansijskih informacija klubova. Ova se odluka odnosi isključivo na učešće u UEFA klupskim takmičenjima 2020/21.