Nova upozorenja protiv priznavanja Jerusalema za izraelsku prijestonicu

Erdogan najavio mogućnost prekida bilateralnih odnosa sa Izraelom zbog nastojanja da Jerusalem bude proglašen glavnim gradom te zemlje.

“Kao predsjedavajuća Organizacije islamske saradnje (OIC) Turska će do samoga kraja pratiti to pitanje. Ukoliko do toga dođe odmah ćemo okupiti lidere OIC-a u Istanbulu. Ukoliko sve to bude išlo i dalje, može doći i do prekida naših diplomatskih odnosa sa Izraelom”, rekao je Erdogan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je Donaldu Trumpu da je “zabrinut” zbog navoda da bi američki predsjednik mogao priznati Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

Bilo kakva odluka o statusu ovog grada mora biti donesena “u okviru pregovora između Izraelaca i Palestinaca”, kazao je Macron, prenosi BBC.

Slična upozorenja su ranije uputile i brojne arapske i muslimanske države.

I Izraelci i Palestinci Jerusalem smatraju svojim glavnim gradom.

Trump je u ponedjeljak trebao potpisati odluku kojom se odgađa prebacivanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Otkad je američki kongres 1995. godine usvojio zakon kojim se traži preseljenje ambasade, svaki predsjednik, uključujući Trumpa, potpisivao je odluku o izuzeću svakih šest mjeseci.

Kako izvještava CNN, ambasador Saudijske Arabije u SAD-u princ Khalid bin Salman također je izrazio zabrinutost.

– Bilo kakva objava prije konačnog dogovora imala bi štetne posljedice po mirovni proces i pogoršala bi tenzije u toj regiji – rekao je Salman u izjavi za CNN.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...