Novalić: Nastavljena stabilizacija Federalnog zavoda PIO/MIO

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je današnja odluka o povećanju iznosa najniže penzije za 3,1 posto, jedan od benefita primjene novog Zakona o PIO, te istakao da se nastavlja stabilizacija Federalnog zavoda PIO/MIO.

Na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH, Novalić je kazao da je ekonomski rast, ostvaren u posljednje tri godine, među ostalim omogućio i stabilizaciju prilika u penzionom fondu.

– Imali smo deficit penzionog fonda od 229 miliona KM koji je smanjen na 103 miliona KM unatoč tome što je porastao broj ljudi u penzionom sistemu. Ekonomski rast i dobar zakon omogućili su da se postigne ovakav rezultat koji nije jednokratan – istakao je Novalić.

Očekuje da će se nastaviti pozitivna kretanja i daljnje smanjivanje deficita Zavoda.

Cilj reforme penzijsko-invalidskog osiguranja, kako je kazao federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, jeste da se finansijski konsoliduje Federalni zavod PIO, da penzije budu blagovremene i da se vodi računa o poboljšanju statusa penzionera s najnižim penzijama.

Drljača je istakao da će sada najniža penzija iznositi 348 KM, te da je trenutno oko 177.000 penzionera s najnižim penzijama.

– Penzije se isplaćuju redovno s povećanjima, smanjen je deficit Federalnog zavoda PIO /MIO i došlo je do povećanja naplate doprinosa. Vlada i resorno ministarstvo nastavljaju sa aktivnostima da bi se podržao i ojačao status penzionera pogotovo najugroženijih kategorija i u tom smislu je i današnja odluka Vlade – kazao je Drljača.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić je rekao da će penzioneri uvećane najniže penzije dobiti prilikom isplate 5. juna.

– Pozitivni efekti novog Zakona o PIO/MIO se već vide, a vidjet će se još i bolje u narednom periodu – istakao je Krnjić.

Kako je navedeno na pres-konferenciji, finansijsko stanje u ovom zavodu je zadovoljavajuće. Isplate penzija su redovne i uz sve manji iznos korištenih kreditnih sredstava. Ujedno, akumulirani deficit u prva četiri mjeseca 2018. godine smanjen je za dodatnih 25 miliona KM u odnosu na kraj 2017. godine.

Pročitajte...