Novalić stigao na hitni sastanak, rudari odbili poziv

Hitno sazvani sastanak u Vladi Federacije BiH o problematici rudnika i zahtjevima rudara koji protestvuju zakazan je u ponoć. Na sastanak je stigao premijer Fadil Novalić, ali su poziv odbili predstavnici rudara. Sastanak je sazvao federalni premijer Fadil Novalić koji je neposredno prije sastanka stigao u Sarajevo iz Njemačke.

Na sastanak su pozvani ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

Predstavnici rudara odbili su poziv i epilog sastanka čekaju ispred zgrade.

FOTO: KLIX.BA

“Činjenica je da premijer Novalić sutra ima ročište, ali je isto tako činjenica da je premijer Federacije BiH dosad mnogo puta bio spreman i jeste pregovarao u svako doba dana i noći kada su bile krizne situacije, a sve u cilju iznalaženja najboljih rješenja. Tako je bilo tokom donošenja Zakona o radu FBiH, penzione reforme, boračkih zakona i sada je spreman razgovarati kako bi se našlo rješenje za rudare”, kazali su iz Ureda premijera FBiH.

Zahtjevi rudara su brojni, a predstavnici sindikata danas nisu pristali na razgovor s resornim ministrom Nerminom Džindićem (SBB), već traže ispunjenje svih svojih zahtjeva. Jedan od njih je minimalna plata od 1.000 KM.

Rudari se protive pravilnicima o radu i učinku koji je donijela Elektroprivreda BiH, a traže i otkaze svih direktora u ovom koncernu.

Protesti ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu traju od 11 sati.

(RTVTK/Klix.ba)

Pročitajte...