Novalić: Vlada FBiH utvrdila najmoderniji zakon o PIO u regiji

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Istaknuto je da novi zakon uvodi red u penzijski sistem te donosi finansijsku stabilnost.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić novinarima je u pauzi sjednice kazao da je kraju priveden dvogodišnji rad, a da je ovaj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji i da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi evropskog zakonodavstva.

– Na tvorenju ovog zakona aktivno su učestvovala udruženja penzionera koji su nam kvalitetnim prijedlozima pomogli da napravimo kvalitetan zakon – istakao je Novalić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je istakao da je ovaj zakon jedan od najznačajnijih u radu ovog sastava Federalne vlade.

– Osnovni cilj ovog zakona je da se omogući redovna i blagovremena isplata penzija i garantuju prava koja smo usaglasili s predstavnicima penzionera. Novine u ovom nacrtu zakona odnose se da se utvrđuje vrijednost općeg boda u visini od 14 KM – rekao je Drljača te dodao da bi danas utvrđeni Prijedlog zakona već u novembru mogao biti pred delagatima i poslanicima u Parlamentu FBiH.

(RTVTK/FENA) H.D.

Pročitajte...