Nove preporuke Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK

Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvan koronavirusom. Kako se epidemiološka situacija u svijetu mijenja vrlo brzo, tako se ovog virusa može očekivati i kod nas. U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a po naredbi Kriznih štabova ministarstva zdravstva, provode se mjere pojačanog epidemiološkog nadzora s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva koronavirusa.
U TK dvadeset šest osoba trenutno je u izolaciji bez pojave koronavirusa i u stabilnom su stanju. Sedam osoba za sada je tesirano na koronavirus i nijedna nije bila pozitivna. Federalni i kantonalni krizni štab u dane vikenda izdao je niz naredbi, a kojih bi se građani trebali pridržavati.
“Preporuke su, između ostalog, da osobe starije životne dobi smanje kretanje putem javnog prevoza i da se telefonom javljaju u Službu porodične medicine.Svim osobama koje su boravile u izolaciji, a koje su u radnom odnosu, nadležne Službe doma zdravlja porodične medicine, otvorit će bolovanje.
Među preporukma federalnog i kantonalnog kriznog štaba je i odlaganje redovnih pregleda ukoliko je to moguće. Sve naredbe u roku od 24 sata moraju se primjeniti u UKC-u i Domu zdravlja.
Bez obzira na preporuke ljekara i kantonalnog kriznog štaba, pojedini građani nisu pokazali ozbiljnost, niti odgodili putovanje u zemlje gdje se pojavio koronavirus.
“S obzirom da su dame s TK tokom vikenda putovale vezano sa osmomartovske praznike došli smo u situaciju da poslodaci nisu siurni šta trebaju raditi. Naredba SZO nije proširena na druge zemlje osim Kine, Japana irana i Italije i u tom slučaju osobe koje su bile u proputovaju moraju se javiti, istakla je Maida Mulić, direktorica ZZJZ TK.
Istaknuto je da nema mjesta penici i da ona nije saveznik. Apeluju na građane koji su bolesni i koji imaju respiratorne simptome da ne odlaze na posao, a djeca da ne idu u obdaništa i škole.