Novi Fosili u Muzičkom vremeplovu TK radija u subotu, 5. juna

Za dobra stara vremena, naziv je jednog od mnogobrojnih hitova grupe Novi Fosili a, koja je, i više nego dobar i simboličan uvod za preporuku da budete uz TK radio u subotu, 5. juna u 12.30.

Novi fosili su jugoslovenska i hrvatska muzička grupa, koja je bila veoma popularna za vijeme bivše Jugoslavije. Osnovani su 1969. godine, a prve diskografske uspehe su zabilježili 1976. godine dolaskom Rajka Dujmića. Te godine su učestvovali i na splitskom festivalu sa pjesmom Diridonda, koju je komponovao Zdenko Runjić.

Ubrzo nakon toga, Rajko Dujmić počinje da komponuje muziku za Nove Fosile, pa je grupa imala zapažene nastupe i nagrade i na festivalima u Drezdenu i Bratislavi. Grupa je postala popularna na području tadašnje Jugoslavije, a na koncertima su nastupali isključivo sa sopstvenim pesmama koje je uglavnom komponovao Dujmić. U tom periodu je izašlo oko 15 singl ploča i 6 LP ploča, na kojima su najpopularnije pesme bile: Da te ne volim, Reci mi tiho, Saša, Šuti moj dječače plavi, Sanja, Plava košulja.

U tom periodu grupa je imala turneje po tadašnjem Sovjetskom Savezu, Americi, Kanadi i nekim zemljama Evrope. Novi fosili su 1987. predstavljali Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije sa pjesmom „Ja sam za ples“ i osvojili četvrto mjesto. Singl sa pjesmom objavljen je u devet evropskih zemalja.

Tadašnja postava grupe službeno se razišla 1991. godine. Rajko Dujmić i Marinko Kolnago su u izmenjenom sastavu, sa dvije pevačice, nastupali sve do oktobra 2001. godine, kada se grupa razišla nakon 30 godina postojanja.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/

Pročitajte...