Novih 120 studenata počelo akademsku godinu na IPI akademiji

Akademsku godinu, prvim predavanjem danas popodne započelo je 120 novih studenata Internacionalne poslovno informacione akademije u Tuzli. Ovo je četvrta generacija jedne od najmlađih obrazovnih ustanova na području Tuzlanskog kantona, a odabrali su po jedan od tri studijska programa, atraktivna na tržištu rada.

piše Azra Mešić

Informacione tehnologije, Tržišne komunikacije, te Savremeno poslovanje i informatički menadžment na IPI akademiji studirat će od ove godine 120 novoupisanih studenata. Među njima je Eldar Fišeković, Tuzlak koji je završio Medresu u Mostaru.

– Informatika je bila jedan od izbornih predmeta koje sam ja uzeo u srednjoj školi i ja sam shvatio da je to ono što se meni sviđa i to je ono čime bi se ja volio baviti u budućnosti, kaže za RTVTK.

Na ovom studijskom usmjerenju svoje obrazovanje nastavit će i Boris Mijatović, koji je u Tuzli pohađao Gimnaziju, a prebacio se na IPI akademiju sa sličnog fakulteta iz Orašja. Kaže, priznali su mu sve položene ispite.

– Po meni je mnogo bolje. Imaju novu tehnologiju. Profesori su mlađi. Imaju mnogo bolju komunikaciju sa studentima, kaže on.

Na IPI akademiju dosad je upisano više od 400 studenata. Dvadesetak ih već diplomiralo. S njiima rade oko 25 profesora i 7 osoba zaposlenih u administraciji.

– Nadam se da ćemo i u ovoj školskoj godini, sa studentskim klubom, udruženjem pokazati da se isplati studirati na IPI akademiji. Također od ove godine imamo i 4. godinu na dva studijska usmjerenja, na dva smijera – Informatika i Računovostvo i finansije, kaže Damir Bećirović, direktor IPI akademije.

Više od pola brucoša, dodaje on, ove je godine odabralo studirati Informacijske tehnologije, a ostatak je na Tržišnoj ekonomiji i savremenom poslovanju. Redovno obrazovanje studenata za ova atraktivna zanimanja na tržištu rada, prati i učešće u internim projektima Akademije i Studentskog kluba, praktičan rad, te nastupi na domaćim i međunarodnim takmičenjima studenata.

Pročitajte...