Novina u F BiH: Obrtnici će dobiti finansijsku pomoć bez troškova apliciranja i gubljenja vremena

Do kraja ovog mjeseca na račune više od 24 hiljade obrtnika u Federaciji BiH, u različitim iznosima, biće uplaćeno 60 miliona KM pomoći za održavanje zaposlenosti, likvidnosti i lakšeg prevazilaženja posljedica pandemije. Podsjećamo, rezultat je to Uredbe o finansijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, koju je Vlada Federacije usvojila u oktobru prošle godine. Interesantno je naprimjer da određeni broj obrtnika nije ni znao da će dobiti sredstva. Također, novina je da je čitav proces proveden potpuno digitalno, bez troškova apliciranje, vađenja dokumentacije.

U Obrtničkoj komori Federacije BiH kažu da je resorni federalni ministar Amir Zukić, ispoštovao gotovo sve njihove zahtjeve i sugestije prilikom pravljenja plana za podjelu novca obrtnicima. Među prvim je bio transparentna raspodjela novca. To znači da se kompletan proces digitalizirao, da obrtnici nisu morali praviti programe. Drugi zahtjev se odnosio na maksimalno reduciranje troškova apliciranja, i vremena potrebnog za prikupljanje dokumentacije.

Još jedna pogodnost, ističe Babić je mogućnost da se ukucavanjem ID broja na odgovorajuću aplikaciju moglo provjeriti da li su ispunjeni uslovi za dobijanje novca, i ako nisu zašto. I tu je ostavljen primjeren rok od 15 dana, da obrtnik izmiri eventualna dugovanja prema Poreznoj upravi.

Još uvijek se ne zna koliko će novca dobiti obrtnici s područja TK. Babić ističe da to ovisi o broju radnika. Iznosi su različiti, od 800 do maksimalnih 30 hiljada KM. Na ovaj način biće podržano oko 40 hiljada radnih mjesta, kazao je resorni federalni ministar Amir Zukić.

Iz Obrtničke komore Federacije BiH još jednom su potcrtali činjenicu da će po prvi put obrtnici dobiti novac, bez bilo kakvih troškova apliciranja i gubljenja vremena.

Pročitajte...