NUB BiH obilježio 27. godišnjicu paljenja zgrade Vijećnice

U okviru obilježavanja 27. godišnjice paljenja zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH), smještene tada u Vijećnici, danas je u Sarajevu upriličen performans kojim je skrenuta pažnja na stotine knjiga izgorenih u vatrenoj stihiji te ukazano na važnost očuvanja kulture sjećanja.

Pozdravljajući prisutne, direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina je podsjetio da je u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine s brda oko Sarajeva granatirana zgrada Vijećnice u kojoj je od januara 1951. godine bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Nepovratno je uništeno oko 90 posto fundusa, oko dva miliona bibliotečkih jedinica kojim je raspolagala Biblioteka, a Ovčina je naglasio da za uništenje hrama kulture, obrazovanja i nauke još niko nije odgovarao.

Zahvaljujući herojskim naporima vatrogasaca, uposlenika NUB-a BiH i građana Sarajeva, spašena je vanjska konstrukcija objekta, što je omogućilo i njegovu kasniju obnovu.

Za uposlenicu Benitu Islamović, koja u NUB-u BiH radi od 1981. godine, danas je dan tuge zbog nepovratno izgubljenog bogatstva. Naglasila je da je puno sudbina vezano za biblioteku i Vijećnicu, ali podvlači da uposlenici te naučne i kulturne institucije i dalje čekaju one koji odlučuju da “im vrate njihovu Vijećnicu”.

Zgrada obnovljene Vijećnice, kazao je Ovčina, otvorena je prije pet godina, ali je NUB BiH kao jedini legalni korisnik objekta i dalje u privremenom, za knjige i osoblje, neuvjetnom smještaju.

– Međunarodni donatori i sponzori, izvjesno je, nisu donirali sredstva za obnovu Vijećnice kao zgrade gradske administracije i njenih činovnika, za svadbene salone i tome slično, nego za obnovu zgrade Biblioteke. Prostori ove zgrade i dalje čekaju knjige i korisnike – naglasio je on.

Uprkos uvjetima, dodao je Ovčina, NUB BiH ostvaruje izuzetne profesionalne rezultate, a do sada je obnovila oko 500.000 bibliotečkih jedinica zahvaljujući donatorima – institucijama, asocijacijama, pojedincima, kao što je Kuća evropske historije u Briselu koja čuva knjige “Die Grosen Franzosischen Impressionisten” i “Delail el-hajrat”.

Brojnim darovateljima knjiga danas su uručene zahvalnice, a direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina je svima zahvalio na razumijevanju važnosti knjige i uloge biblioteke u društvu.

Pročitajte...