Dopuna udžbenika: O genocidu će se zvanično učiti u školi

Činjenice o genocidu u Srebrenici, o stradanjima tokom agresije širom Bosne i Hercegovine od naredne će se godine prvi put naći u udžbenicima iz kojih nacionalnu historiju uče osnovci u Tuzlanskom kantonu. Osim toga na temelju saradnje kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku sa Memorijalnim centrom Srebrenica – Potočari učenici završnih razreda imaće priliku više da o ovim događajima slušaju neposredno od svjedoka genocida.

novinar Azra Mešić

Dvadesetpet godina od genocida u Srebrenici ovaj događaj tematizirat će se na časovima historije u završnim razredima osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu, a postojeći predmetni udžbenik bit će dopunjen i drugim sadržajima vezanim za stradanja u Bosni i Hercegovini tokom agresije.

– Radimo na dodatku udžbeniku za 9. razred gdje ćemo uvršteno to i to je jedna od odluka Skupštine TK, da se već od sljedeće školske godine taj dodatak nađe u samim udžbenicima tako da mislim da poduzimamo konkretne korake da bi zaštitili od zaborava ono što se desilo na našim prostorima, kazala je danas za dnevnik RTVTK ministrica za obrazovanje i nauku TK Fahreta Brašnjić.

U prilog tome počela je i provedba Sporazuma koji su potpisali predstavnici kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku i Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari pa je prvo u nizu predavanja svjedoka genocida već održano u Medicinskoj školi u Tuzli.

– Stvarno mi je drago da sam čuo priču jednog čovjeka koji je sve ovo proživio i na neki drugi način doživljavam to što se dešavalo u ovom periodu, kazao je nakon predavanja Ismail Salčinović, maturant tuzlanske Srednje medicinske škole.

Individualne lične priče svjedoka koji su preživjeli genocid imat će priliku do kraja školske godine čuti i učenici gimnazija u Tuzlanskom kantonu.

– Većina, ako ne i sve škole iz TK dovode svoje đake u Potočare, ali mi smo cijenili da bi počevši od ove godine bilo pametno da im se prvo obratimo u njihovom okruženju, u kojem se oni osjećaju sigurno kad to čuju od ljudi koji su preživjeli prije nego dođu tamo gdje je mezarje gdje vide naše izložbe, pojasnio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Ukupno 30 preživjelih, svjedoka genocida govorit će o svojim iskustvima na historijskim časovima u školama Tuzlanskog kantona, srednje Bosne, Hercegovine i Krajine.