Učitelji zdravi bili: Obilježavanje 5. oktobra Svjetskog dana učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine osvrćući se na isti datum 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ove godine Svjetski dan učitelja se obilježava na temu “Nastavnici: vodeći u krizi, osmišljaju budućnost”.

Ovaj dan pruža priliku za proslavu učiteljske profesije širom svijeta, sagledavanje postignuća i skretanje pažnje na glas učitelja koji su u središtu napora da se postigne globalni obrazovni cilj, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Usvajanjem cilja 4 održivog razvoja o obrazovanju i namjenskog cilja (SDG 4.c) koji prepoznaje nastavnike kao ključne za postizanje programa obrazovanja 2030., Svjetski dan učitelja je postao prilika za obilježavanje napretka i razmišljanje o načinima kako se suprotstaviti izazovima za unapređenje učiteljske profesije.

Pandemija Covid-19 značajno je produbila izazove s kojima se suočavaju obrazovni sistemi širom svijeta. Pitanje nastavničkog vođstva u kriznim situacijama je presudno u smislu doprinosa koji su učitelji dali da se omogući učenje na daljinu, ponovo otvore škole i osiguranju da se nedostaci u učenju ublaže.

Ministarstvo civilnih poslova BiH povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja uputilo je čestitku svim učiteljicama i učiteljima u BiH.

Pročitajte...