Obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica u centru Salakovac

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Predstavništvo UNHCR-a u BiH organiziraju danas posjetu Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kako bi sa korisnicima centra obilježili 20. juni, Svjetski dan izbjeglica pod globalnim motom “Zajedno možemo sve postići”

Kako je najavljeno iz UNHCR-a, tim povodom će u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac, vizuelni umjetnik Rikardo Druškić, sa korisnicima centra, naslikati mural kojim će prikazati da kroz toleranciju, povezanost i zajedničke vrijednosti ljudi mogu naći snagu za ozdravljenje, obnovu i čak napredovanje.

Ne tako davno, tokom rata u Bosni i Hercegovini, oko 2,2 miliona građana tražilo je utočište u zemljama regiona i širom svijeta. Danas, Bosna i Hercegovina ima priliku primiti izbjeglice koje bježe od progona i rata u potrazi za zaštitom i sigurnošću.

Ove godine UNHCR poziva na veće uključivanje izbjeglica u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i sport. Zajedničko iskustvo pandemije pokazalo je da uspijevamo samo ako se držimo zajedno. Naša glavna poruka je da zajedno s izbjeglicama možemo postići bilo što. Zajedno se liječimo, učimo i napredujemo, navodi iz UNHCR-a.

Pročitajte...