Obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma

Međunarodni dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. marta i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite, a ovogodišnji moto je „Šume i održivi gradovi – Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim mjestima za život.

Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana šuma – 2018. za Federaciju BiH bit će održana danas u Donjem Vakufu u organizaciji Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UŠIT FBiH), Ministarstva, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona – Kantonalne uprave za šumarstvo, ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf i Općine Donji Vakuf.

Manifestacija je, kako navode iz UŠIT-a FBiH, podijeljena u tri dijela i obuhvata pošumljavanje, svečani, te radni dio manifestacije u okviru kojeg će biti održana XVIII redovna Skupština Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

O stanju i perspektivama šuma i šumarstva govorit će Ahmet Lojo, profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik UŠIT-a FBiH, a predviđena je i dodjela priznanja, te promocija najnovije naučno-stručne literature, publikacija i časopisa.

Pročitajte...