Obilježena 17. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

U Memorijalnom centru Potočari- Srebrenica, danas je obilježena 17. godišnjica zvaničnog otvaranja ovog memorijala i ukopa 107 identifikovanih žrtava genocida. Memorijalni centar je 20. septembra 2003. godine otvorio bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton.  Te godine u Memorijalnom centrU obavljene su tri kolektivne dženaze. Na prvoj dženazi 31. marta ukopano je 600, 11. jula 282 i na otvaranju ovog kompleksa još 107 žrtava genocida. Tim povodom su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra, Opštine Srebrenica i Udruženja žrtava. Bio je održan i historijski čas.

Autor:Dino Dropić

2003. godine u Srebrenici zvanično je otvoren Memorijalni centar Srebrenica. Kao i svih prethodnih godina i danas 17 godina poslije obilježena je godišnjica od njegovog otvaranja. Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti opštine Srebrenica ističu kako je ovaj Memorijalni centar pobjeda svih onih koji su preživjeli genocid.

“ To je pobjeda svih onih koji su preživjeli, pobjeda majki koje su dale ogromne napore da ovaj Memorijalni centar bude ovdje postavljen. Mi znamo da je bila ideja da bude postavljen po Federaciji. Svi oni koji su preživjeli genocid koji su sa ovih prostora bunili su se tome, međutim majke su te koje su to uz pomoć Međunarodne zajednice odradile i taj spomenik je dobio svoj pravi značaj na ovom mejstu gdje je i počinjen genocid”, istakao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

 Iz Udruženja “Majke Srebrenice” ističu kako je na današnji dan prije 17 godina, poslana jaka poruka da se u Srebrenici desio genocid, te da su život izgubile nevine žrtve.

 “Mi majke smo danas došle ovdje da na neki način zajedno sa našim prijateljima koji će biti ovdje da poklonimo fatihu našim najmilijima, našoj djeci koja su nevino ubijena. 17 godina je kako je bilo otvorenje ovog memorijala. Puno to znači. Znači da naša djeca znaju da ipak majke, iako su otišli na onaj bolji, pravedniji svijet, da su majke tu i da majke žele da im poklone jednu fatihu. Mada oni su šehidi njima je dženet zasigurno obezbijeđen, ali isto tako mi majke koje smo izgubile djecu nadamo se da ćemo se jednog dana sresti sa njima”, rekla je Munira Subašić iz Udruženja “Majke Srebrenice”.

Cvijeće na spomen obilježja su položile članice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica – Žepa”, Udruženja “Žene Podrinja”, Udruženja ” Žene Srebrenice”,  Udruženja ” Srebreničke majke”, kao i  bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti opštine Srebrenica. Od prvog ukopa žrtava genocida 2003. pa do danas, na ovom mjestu klanjano je 20 kolektivnih dženaza i objavljen ukop 6.652 žrtve genocida. Ukopane žrtve pronađene su na preko 150 različitih lokacija.