Obilježena 18. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, kompleks koji je izgrađen u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995. godine, obilježio je danas 18 godina postojanja. Odluku o osnivanju Memorijalnog centra je 2000. godine donio tadašnji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič. Tri godine kasnije Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton, istakao je Hamdija Fejzić, zamnenik načelnika Općine Srebrenica

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti za žrtve genocida, obilježena je 18. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Ovdje je mjesto ukopa za žrtve genocida iz 1995.godine, i spomen-obilježje kao svjedok genocida nad Bošnjacima Srebrenice, istakao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari.

„Ovdje se vraćamo svaki dan i ne možemo nikad zaboraviti genocid u Srebrenici. Želimo graditi budućnost, ali prošlost nećemo zaboraviti“, kaže Nura Begović, članica Udruženja Žene Srebrenice.

Majke kažu da će nastojati da se pronađu posmrtni ostaci svih ubijenih u genocidu i dostojno ukopaju u Memorijalni centar Potočari.

U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, a počinile su ga vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve su iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.