Obilježena 30 godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne

Danas je obilježena 30 godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne. Ova godišnjica veže se za Savjetovanje održano u Tuzli koje se smatra početkom organizovanog djelovanja pripadnika Patriotske lige na pripremi za odbranu Bosne i Hercegovine od, u to doba nadolazeće agresije i vrlo je važan datum u novijoj historiji naše zemlje.

Zijad Čizmić iz Srebrenika prisjeća se društvenih prilika koje su 90-tih godina dovele do organizovanja otpora patriota koji su branili Republiku Bosnu i Hercgovinu. Tome su prethodila dešavanja u Skupštini Jugoslavije, kaže… Otcjepljenje Slovenije… Rat u Hrvatskoj…

  • Tada smo shvatili da smo i mi u opasnosti, tako da smo počeli da se organizujemo i uspjeli smo na kraju.

Upravo je odbrana teritorije Republika BiH bila razlog osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne, a na današnji dan 1991. godine je u prostorijama Islamske zajednice u Tuzli održan sastanak koji se može smatrati početkom rada Regionalnog štaba PL. Narednih dana počeli su sa radom opštinski štabovi Patriotske lige sa političkim i vojnim odjelima, prisjeća se profesor Salih Kulenović, predsjednik Saveza boraca PL TK Tuzla.

  • Sve to je značilo da se što bolje pripremimo, jer je agresila na Međunarodno priznatu RBiH bila već izvjesna – dodaje Kulenović.

Nakon Tuzle organizovano je još nekoliko važnih savjetovanja. U Tojšićima kod Kalesije i Mehuriću kod Travnika. Dogovorene su smjernice za odbranu. Jedinice Patriotske lige su primile prve udare, počevši od Bosanskog Broda, Teočaka, Sapne, Kalesije, a jedna od najčuvenijih bitaka je odbrana Zvornika sa Kula Grada u aprilu 1992. godine.

  • Patriotska liga je imala ulogu da pokuša organizovati odbranu BiH. U to ime smo i danas ovdje, da se prisjetimo tih događaja – naglašava Dževad Tosunbegović, predsjednik skupštine PL BIH.

U znak sjećanja na tri decenije od formiranja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne otkrivena je spomen ploča na zgradi u kojoj je formiran štab PL-a. U povodu obilježavanja tri decenije od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne održana je i Svečana akademija na kojoj su se prisutni podsjetili činjenice da su značajnu ulogu u suprostavljanju agresiji na području sjeveroistočne Bosne imale specijalne odnosno manevarske jedinice Patriotske lige, koje su kao samostalne jedinice ili u sastavu drugih jedinica ARBiH nastavile svoj ratni put: Crni labudovi, Sprečanski odred, jedinica Kapetana Hajre, Samostalna četa PL Tuzla, Prnjavorska i Opštinska četa Kalesija, Odred Hasan Kaimija, Četa Ilinčica i druge jedinice Patriotske lige sa područja sjeveroistočne Bosne.

Pročitajte...