Objavljena lista imena za volonterski staž na račun budžeta TK

Objavljene su liste imena kandidata koji su konkurisali za volonterski staž po programu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Zahvaljujući budžetskoj stavci od 480 hiljada konvertibilnih maraka, 99 kandidata koji su prošli konkursnu proceduru dobit će prvo zaposlenje. Novca će ostati i za drugi krug zapošljavanja, kažu u nadležnom Ministartsvu.

novinar Azra Mešić

Devedeset devet imena je objavljeno na web sajtu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. To su imena kandidata iz reda branitelja i članova njihovih porodica koji će volonterski staž odraditi uz finansiranje iz budžeta. Objavljena je i lista od 22 kandidata čiji su zahtjevi bili neosnovani, ali imaju šansu da ih dopune i konkurišu ponovo u drugostepenom postupku, kažu u Ministarstvu.

– Po isticanju konačne rang liste održat će se sastanak sa kandidatima, ovdje u Ministarstvu ili gdje se dogovorimo, o čemu će oni biti obavješteni, a zatim ćemo sa Službom za zapošljavanje raspisati javni poziv za poslodavce, pojašnjava proceduru Enes Gegić, ministar za boračka pitanja TK.

Poslodavci iz javnih ustanova i službi koje su u kontaku sa Ministarstvom već očekuju volontere, jer su od ranije iskazali svoje potrebe.

– Očekivali smo više zahtjeva, ali 121 je pristigao, tako da će biti još sredstava na raspolaganju, pa ako bude potrebe pratit ćemo mi diplomiranje studenata i u augustu i pokušati da ta sredstva utrošimo, kaže ministar Gegić.

Za plate i doprinose ovih 99 ili nekoliko kandidata više ako prođu konkurs nakon žalbi, bit će uloženo oko 360 hiljada konvertibilnih maraka. Od ukupnog iznosa, od 480 hiljada koliko je kantonalna Vlada namijenila ovom programu zapošljavanjanja, dio novca ostat će za drugi konkursni krug.

Obje objavljene liste imena pogledajte na ovom LINKU.

Pročitajte...