Obnovljena OŠ ‘Kladanj’ zahvaljujući sredstvima vlada Japana i TK

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto posjetio je Osnovnu školu „Kladanj“, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana osigurala grant sredstva u iznosu od 95 hiljada KM, a Vlada Tuzlanskog kantona 75 hiljada KM.

Zamjenom dotrajale unutrašnje i vanjske stolarije, rekonstrukcijom dijela centralnog grijanja i zamjenom kotla učenicima i nastavnicima stvoreni su bolji uslovi za rad i boravak.

– Za japansku vladu edukacijski sektor je najbitniji zajedno sa zdravstvenim sektorom i nakon konflikta devedesetih godina u ovoj državi, Japan je počeo da pruža podršku i nastavit ćemo – istakao je japanski ambasador.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković zahvalio je ambasadoru na podršci koju Vlada i narod Japana kontinuirano pokazuju.

Zahvalnost za obnovu školske infrastrukture i podršku projektima na području općine Kladanja iskazali su i načelnik Općine Kladanj i direktorica JU OŠ „Kladanj“ Samra Zelenturović.

Posjeta japanskog ambasadora bila je i prilika da se razgovara i o unapređenju saradnje i novim projektima. Vlada Japana finansijski je podržala rekonstrukciju više školskih objekata na području Tuzlanskog kantona te izgradila tri škole: u tuzlanskom naselju Sjenjak, Vidi i Međiđi Donjoj kod Gradačca, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...