Oboljeli od koronavirusa

Koronavirus je prema posljednjem izvještaju Kriznog štaba TK potvrđen kod 35 osoba,  od testiranih 324 obrađena uzoraka. Od posljedica koronavirusne bolesti preminule su tri  osobe iz Kalesije, Živinica i Tuzla. Na bolničkom liječenju nalazi se 52 pacijenata, od čega ih je  osam na respiratoru.

Oni koji su preležali infekciju koronavirusom, zaštićeni su od ponovnog obolijevanja  90 dana. Rezultati pokazuju da su se rijetko javljale reinfekcije unutar tog perioda, istakla je prof. dr. Šefika Umihanić, šefica Odjela za maligne bolesti Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

„ ti pacijenti trebaju podliježu vakcinaciji kda se za to steknu uslovi iz jednog prostog razloga da bi smo pojačali imunitet jer su reinfekcije poznate, dolaze novi sojevi a vakcina bi bila metod za unakrsno reakciju odnosno unakrsni imunitet i protiv tih novih sojeva.“

 Na naše pitanje da li bi se pacijenti koju su prebolovali korona virus i imaju antititijela trebali vakcinisati, prof.dr. Umihanić je izjavila.

„ nivo antitijela ne treba mjeriti iz ovog maloprije rečenog unutar 90 dana kada govorimo o revakcinaciji odnosno vakcinaciji, naime unutar tih 90 dana imamo prirodni imunoločki sistem koji će nas zaštititi od reinfekcije, ti taranti tijela tek nakon toga bi imalo smisla izmjeriti vidjeti ukoliko je zadovoljavajući ti taranti tijela ne treba žuriti jer mi u ovim okolnostima kada nam stignu vakcine nećemo imati dovoljan broj vakcina da se svi vakcinišu tako da bi trebalo prvo da se vakcinišu osobe koje nisu prebolovale a tek onda ljudi koji imaju razvijen određeni imunitet spram te bolesti“.

 Kada je riječ o kliničkoj slici pacijenta i od čega ona zavisi radi se o nizu faktora, ne samo jednom, dodaje profesorica Umihanić.

 „ uveliko ovisi o godinama pacineta znači to je niz faktora, nije samo jedan, zavisi od gojaznosti , jer gojazne osobe su pokazivale težu kliničku sliku i teži tok bolesti zatim tu su bolesti koje su od ranije dijagnosticirane kao što je dijabetes a sada i nerijetko novootkriveni dijabetes u sklopu kovid infekcije“.

Loši prognostički faktori su starija životna dob, gojaznost, komorbiditeti, ali ono što prof. dr. Šefika Umihanić izdvaja je dijabetes.

Pročitajte...