Stigla nam je jesen: Očekuje se nešto toplija jesen od prosjeka

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas je započela jesen dok je u predjelima južno od ekvatora počelo proljeće.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas nas očekuje umjereno oblačno i sunčano vrijeme sa dnevnim temperaturama od 23 do 29, a na jugu od 28 do 32 stepena celzija.

Prvog radnog dana naredne sedmice u Bosni se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom dok je poslije podne izvjestan postepeni prestanak padavina. U Hercegovni će biti sunčano jutro uz postepeno naoblačenje, a padavine će uslijediti poslije podne. Dnevne temperature kretati će se od 17 do 23, a na jugu od 25 do 29 stepeni celzija.

Već u utorak ponovo će biti sunčano vrijeme s dnevnim temperaturama od 13 do 18, a na jugu od 19 do 23 stepeni celzija. Slično vrijeme očekuje nas i u srijedu kada će se dnevne temperature kretati od 14 do 19, na jugu od 20 do 24 stepeni celzija.

S dolaskom jeseni Bosanci i Hercegovci osjetit će hladnija jutra. Naime, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutarnja temperatura sutra će se kretati od 12 do 18, a na jugu od 17 do 22 stepena celzija.

Nagli pad jutarnji temperatura već se može očekivati u utorak s obzirom na to da će se one kretati od 2 do 8, a na jugu od 10 do 16 setepni celzija.

U srijedu, kako je najavljeno, jutarnje temperature spustit će se na -1 i kretat će se u rasponu do 5 stepeni celzija dok će na jugu jutarnje temperature biti od 5 do 9 stepeni celzija.

U BiH se tokom jeseni, prema dostupnim prognostičkim materijalima evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu, očekuju malo veće srednje temperature zraka u odnosu na višegodišnju srednju temperaturu (1981. – 2010. godina) – kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

– Iako se očekuje nešto toplija jesen od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih razdoblja sa izrazito nižim temperaturama zraka u odnosu na prosječne vrijednosti – pojašnjava Zulum.

Navodi da bi ukupne količine padavina u Hercegovini tokom jeseni 2018. trebale biti nešto veće u odnosu na prosjek za period 1981.-2010. godina, a u Bosni oko granica višegodišnjeg prosjeka.

– U ova tri mjeseca, nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja s većom količinom padavina – kazao je Zulum, napomenuvši da je u prvih 20-ak dana septembra bio jedan natprosječno topao period, ali i period s malom količinom padavina, odnosno u pojedinim predjelima BiH tih padavina gotovo da nije bilo.

Po njegovim riječima, oktobar bi kada je riječ o temperaturama trebao biti bliži granicama višegodišnjeg prosjeka, a količine padavina, prema sadašnjim pokazateljima u Hercegovini bi trebale da budu nešto malo veće u odnosu na višegodišnji prosijek. U novembru u Bosni padavine bi trebale biti ispod višegodišnjeg prosjeka, a temepature vazduha će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili čak toplije. U Hercegovini će padavine biti oko višegodišnjeg prosijeka, kao i temperature.

Zulum nije mogao govoriti o prognozi vremena za zimu, naglasivši kako će tek krajem novembra meteorolozi o tome imati preciznije podatke.

– U periodu od 26. do 30. novembra predstavnici svih meteoroloških centara u regiji, pa i šire, imat će zajednički sastanak gdje će doći do usaglašavanja prognoze za zimski period. Nakon toga bit će izdato saopćenje kakvo nas vrijeme može očekivati od 1. decembra ove do 28. februara naredne godine, ne samo u BiH nego i u čitavom području Mediterana – kazao je Zulum.